Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Národný park Slovenský raj patrí k najkrajším v strednej Európe

Na archívnej snímke srieň počas chladného rána v osade Píla pri rokline Piecky v Národnom parku Slovenský raj. Foto: TASR/Milan Kapusta

Veľkým prírodným bohatstvom Slovenského raja je prevažne smrekový les pokrývajúci až 90 percent jeho rozlohy.

Bratislava 19. januára (TASR) - Národný park Slovenský raj bol v roku 1964 vyhlásený za chránenú krajinnú oblasť a dňa 18. januára 1988 bol kategorizovaný na národný park. Nachádza sa juhovýchodne od Vysokých Tatier v severovýchodnej časti Slovenského Rudohoria. Na prírodné poklady a krásy mimoriadne bohaté svojrázne územie s komplexom ihličnatých a listnatých lesov má rozlohu 19.763 hektárov.

Národný park Slovenský raj chráni unikátne lúky s najväčším počtom chránených rastlín na štorcový meter, krasové planiny, tiesňavy, vodopády i jednu z najväčších ľadových jaskýň na svete. Nechýbajú ani pozoruhodné pamiatky dokumentujúce najstaršiu históriu osídľovania Spiša a celého Slovenska.

Na území s ochranným pásmom 13.011 hektárov sa nachádza 11 národných prírodných rezervácií, deväť prírodných rezervácií, štyri prírodné pamiatky i vyše 400 jaskýň. Verejnosti sprístupnená je len Dobšinská ľadová jaskyňa, ktorá je od roku 2000 súčasťou Svetového prírodného dedičstva Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO - United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization). V okolí jaskyne sa nachádza prírodná rezervácia s rozmanitým a vzácnym rastlinstvom.

Pre Národný park Slovenský raj sú charakteristické pôsobivé hlboké rokliny a tiesňavy, ktoré vo vápencoch a dolomitoch vyhĺbili vodné toky. Medzi najznámejšie a verejnosťou obľúbené rokliny patria Suchá Belá, Piecky, Veľký Sokol a Kyseľ s početnými vodopádmi.

Veľkým prírodným bohatstvom Slovenského raja je prevažne smrekový les pokrývajúci až 90 percent jeho rozlohy. Vďaka minerálne bohatému vápencovému podkladu sa miestna flóra vyznačuje vysokou pestrosťou. Tvoria ju mnohé chránené rastliny, napríklad astra alpínska, horec jarný, žltohlav európsky, jazyčník sibírsky, poniklec slovenský a mnohé ďalšie. Dôležitý je výskyt karpatských a západokarpatských endemitov.

Bohatstvo fauny je zastúpené sokolom sťahovavým, medveďom, rysom či orlom skalným. V roku 1963 tu bol umelo vypustený alpský poddruh kamzíka vrchovského. V potokoch a vodných nádržiach žijú pôvodné druhy, ako napríklad pstruh dúhový, rak riečny, salamandra škvrnitá a iné. Neobyčajne bohaté je druhové zastúpenie bezstavovcov, napr. motýľov.

Unikátne krasové územie planín, popretkávaných kaňonmi a tiesňavami s bohatým podzemným svetom jaskýň, vzácnou flórou a faunou patrí medzi najnavštevovanejšie turistické miesta na Slovensku. Slovenský raj ponúka okolo 300 kilometrov turistických chodníkov, pričom náročnejšie trasy sú zabezpečené rebríkmi, lavičkami, mostíkmi, reťazami a stúpačkami. K najatraktívnejším prírodným úkazom národného parku patrí prielom rieky Hornád. Vyhľadávanými strediskami cestovného ruchu sú Dedinky, Mlynky alebo Čingov.