Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Slovensko

Prípady násilia na deťoch budú mať na starosti regionálne komisie

Ilustračné foto Foto: TASR/Denisa Horváthová

Prednosťou takejto spolupráce má však byť aj to, aby sa minimalizovali úkony traumatizujúce detské obete násilia.

Bratislava 9. júna (TASR) – Vytvoriť jednotný koordinačný systém na ochranu detí pred násilím - na takejto potrebe sa dnes zhodli šéfovia ministerstiev práce, vnútra, spravodlivosti a zdravotníctva, ktorí rokovali dnes v Bratislave spolu s vedením Generálnej prokuratúry SR.

Minister práce Ján Richter si rezortných kolegov prizval v súvislosti s Národnou stratégiou ochrany detí pred násilím, ktorú prijala vláda SR v januári tohto roku. Okrem vytvorenia jednotnej metodiky sa spolu zhodli aj na potrebe vzniku regionálnych komisií, ktoré by mali pôsobiť v každom okrese. Jej členmi by mali byť zástupcovia jednotlivých rezortov na regionálnej úrovni a podľa Richtera aj zástupcovia Združenia miest a obcí Slovenska.

Problematikou ochrany detí pred násilím sa zaoberá novovzniknuté Národné koordinačné stredisko (NKS). To pri ministerstve práce pôsobí od marca tohto roku a od apríla je jeho riaditeľom Karel Molin.

"Sme toho názoru, že práve na úrovni okresov, teda čo najbližšie k občanovi, je možné zachytiť prípady násilia na deťoch a to práve súčinnosťou a spoluprácou kľúčových aktérov, ktorí pracujú v oblasti tejto problematiky," povedal dnes Molin na tlačovej konferencii po skončení rokovania vedenia štyroch rezortov.

NKS pod jeho vedením sa bude snažiť v čo najkratšom čase pripraviť jednotnú metodiku pre problematiku násilia na deťoch. Z takéhoto nadrezortného predpisu by potom mal vyplynúť aj vznik regionálnych komisií. Molin vysvetlil, že ich primárnou povinnosťou bude pravidelne sa stretávať, vyhľadávať a riešiť prípady násilia na deťoch.

"Ak dôjde k nejakému takémuto prípadu, musia sa operatívne, do niekoľkých hodín stretnúť a vymyslieť konkrétny postup, ako ochrániť dieťa a zabezpečiť, aby všetky procesy boli vo vzájomnej súčinnosti a nadväznosti," uviedol riaditeľ NKS. Za najväčšiu slabinu súčasného stavu považuje, že orgány, ktoré majú na regionálnej úrovni na starosti ochranu detí, nie vždy efektívne spolupracujú a zdieľajú informácie. Spoločným postupom tak môžu podľa neho odhaliť a venovať sa aj prípadom, ktoré nie sú pre jednotlivé zložky také intenzívne, aby sa nimi zaoberali.

Prednosťou takejto spolupráce má však byť aj to, aby sa minimalizovali úkony traumatizujúce detské obete násilia. Tie neraz musia opakovanie hovoriť s odborníkmi sociálno-právnej ochrany detí, polície a aj ďalšími zložkami.

Molin zatiaľ nevedel povedať, či novovzniknuté komisie budú zároveň aj kontaktným miestom, na ktoré sa bude môcť priamo obrátiť verejnosť. Jasné podľa neho nie je zatiaľ ani ich presné zloženie. Všetky tieto veci majú vyplynúť z medzirezortnej diskusie k vzniku jednotnej metodiky. Jej návrh by podľa šéfa NKS mohol byť na svete najskôr koncom tohto leta.