Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Násilie na Ukrajine nemôže viesť k riešeniu, tvrdí R. Fico

Zľava maďarský premiér Viktor Orbán, poľský premiér Donald Tusk, český premiér Bohuslav Sobotka a slovenský premiér Robert Fico sa rozprávajú pred mimoriadnym summitom predsedov vlád krajín V4 o situácii na Ukrajine v Budapešti 29. januára 2014. Foto: TASR/MTI

Predseda slovenskej vlády, maďarský premiér V. Orbán, predseda poľskej vlády D. Tusk a nový český premiér B. Sobotka sa zhodli na tom, že Ukrajina si svoje vnútorné záležitosti musí vyriešiť sama.

Budapešť 29. januára (TASR) - Násilie nemôže viesť k žiadnemu riešeniu na Ukrajine, povedal dnes v Budapešti na mimoriadnom summite premiérov Vyšehradskej štvorky (V4) predseda vlády SR Robert Fico, ktorý ocenil, že premiéri štvorky sa zhodli na odsúdení násilia.

Podľa jeho slov predstavitelia V4 v spoločnom vyhlásení vyjadrili znepokojenie nad úlohou, ktorú zohrávajú na Ukrajine radikálne skupiny. "Na to musia premiéri v demokratických krajinách neustále upozorňovať," konštatoval.

"Slovensko je krajina, ktorá susedí s Ukrajinou. Veľmi nám záleží na pokojnom spolunažívaní, ale veľmi nám záleží aj na tom, aby Ukrajina, ako taká, si svoje vnútorné záležitosti vyriešila pokojnou a demokratickou cestou," dodal Fico.



Premiéri podľa jeho slov dnes odsúhlasili aj to, aby sa prostriedky z Vyšehradského fondu použili na rôzne iniciatívy, ktoré sa môžu na Ukrajine realizovať. "Je to napríklad podpora občianskej spoločnosti, je to potom podpora vzájomnej komunikácie, či podpora budovania demokratických inštitúcií," spresnil slovenský premiér.

Predseda slovenskej vlády, maďarský premiér Viktor Orbán, predseda poľskej vlády Donald Tusk a nový český premiér Bohuslav Sobotka sa zhodli na tom, že Ukrajina si svoje vnútorné záležitosti musí vyriešiť sama.

Podľa ich postoja je nutné viesť dialóg s legitímnymi predstaviteľmi krajiny, ako aj s legitímnou opozíciou, nie však s radikálmi, ktorí spôsobujú problémy Ukrajine.

Predsedovia vlád sa dohodli na spoločných krokoch v záujme toho, aby napomohli riešeniu situácie na Ukrajine, ktorá je čoraz vážnejšia.

"Ďalšia eskalácia napätia ohrozuje budúcnosť Ukrajiny a môže viesť k jej úplnej destabilizácii. Ako susedné štáty Ukrajiny sú krajiny V4 presvedčené, že aplikovanie násilia neprispeje k vyriešeniu politického konfliktu. Riešením je iba úprimný dialóg," zdôraznili premiéri v spoločnom vyhlásení.



Orbán oznámil, že predsedovia vlád sa dohodli na tom, že iniciujú stretnutie šéfov rezortov vnútra krajín V4. "Sme zástancami dobrého scenára vývoja na Ukrajine, čo však dnes nikto nemôže zaručiť. Sme susednými krajinami, reprezentujeme susedný región, preto sa musíme pripraviť aj na ťažkú situáciu, zvolanie ministrov vnútra je preto opodstatnené," zdôvodnil maďarský premiér.