Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

Nastavenie platieb pre nemocnice kritizuje aj V. Novotný

Na snímke Viliam Novotný Foto: TASR/Martin Baumann

Smer-SD dokáže aj podľa neho fungujúci európsky model DRG zaobstaraný z Nemecka zdeformovať tak, aby vyhovoval neefektívnym štátnym nemocniciam.

Bratislava 29. februára (TASR) - Nastavenie sadzieb v novom platobnom mechanizme pre nemocnice považuje poslanec Národnej rady SR a podpredseda mimoparlamentnej strany Šanca Viliam Novotný za diskriminačné. Poukazuje, že súčasné nastavenie DRG systému zvýhodňuje štátne fakultné, univerzitné či špecializované nemocnice. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou už minulý týždeň kritiku DRG odmietol.

"Smer-SD dokáže aj fungujúci európsky model DRG zaobstaraný z Nemecka zdeformovať tak, aby vyhovoval neefektívnym štátnym nemocniciam a neslúžil na spravodlivé ohodnotenie výkonov,"
tvrdí Novotný. Navrhnuté základné sadzby podľa neho svedčia o tom, že ministerstvo zdravotníctva vymyslelo bulharskú konštantu, ktorá má pomôcť zadlžujúcim sa štátnym zariadeniam. Očakáva preto veľký odpor od menších a stredne veľkých všeobecných nemocníc.

"Podstata systému DRG, teda ukázať, ktoré nemocnice dokážu efektívne poskytovať zdravotnú starostlivosť a odlíšiť ich od nemocníc, ktoré ju poskytujú neefektívne a prežívajú iba vďaka vyšším platbám od zdravotných poisťovní, sa stráca. Štátne nemocnice nemajú zarábať na tom, že dostanú lepšie zaplatené za operácie žlčníka a slepého čreva, ale na tom, že budú poskytovať náročnejšie a teda drahšie výkony," zhrnul Novotný.

Sadzby koncom minulého týždňa kritizoval aj expert KDH pre zdravotníctvo Marian Faktor. Ostrá prevádzka systému platby za diagnózu podľa neho neprinesie spravodlivejšie a transparentnejšie financovanie lôžkovej starostlivosti. Problém videl rovnako v nastavení sadzieb. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou vtedy kritiku odmietol. Problematiku vníma ako vďačnú tému na zavádzajúce a nepravdivé vyjadrenia.

"Niektorí politici sa dokonca DRG snažia využiť na zvýšenie si svojich preferencií v predvolebnom boji. Skutočnosť je však úplne iná," reagovala hovorkyňa úradu Soňa Valášiková. Systém podľa nemeckého modelu sa spustil do ostrej prevádzky v januári s neutrálnym financovaním počas jedného roka. Základné sadzby stanovilo ministerstvo, vyrátalo ich z objemov za rok 2014 pre jednotlivých poskytovateľov. Úrad pripomínal, že aj v Nemecku boli v rovnakej fáze stanovené individuálne sadzby. Až následne sa začalo ich postupné zjednocovanie. Rovnako to má byť aj na Slovensku.