Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

NATAŠA ŽEMBOVÁ: Predsedu Figeľa budem na duel s Dankom pripravovať

Ján Figeľ a Nataša Žembová, kombo snímka Foto: TASR/M.Baumann, H.Mišovič

Hovorkyňa a kandidátka KDH Nataša Žembová odpovedá mailom na otázky TERAZ.SK. Nie len o blížiacom sa predvolebnom dueli, ale aj o sebe. Ako sa z budúcej rádovej sestry stala novinárka a hovorkyňa?

Bratislava 28. februára (Teraz.sk) - Chcela byť zdravotnou sestrou a pripravovala sa na dráhu rehoľníčky Služobníc ducha svätého. Napokon sa stala novinárkou a televíznou moderátorkou, ktorá kvôli podpore Aliancie za rodinu v minuloročnom referende prišla o miesto. Stala sa hovorkyňou KDH a kandidátkou číslo 100 v nadchádzajúcich parlamentných voľbách. Nataša Žembová odpovedá mailom na otázky TERAZ.SK.


Na archívnej snímke nová hovorkyňa KDH Natália Žembová na sneme KDH v Nitre, ktorý sa konal pri príležitosti 25. výročia založenia tohto politického hnutia, 21. februára 2015.
Foto: TASR/Henrich Mišovič


-Predsedu KDH Jána Figeľa čaká 29. februára nakrúcanie predvolebného duelu s lídrom SNS Andrejom Dankom na TABLET.TV. Diváci si ho budú môcť pozrieť 1. marca. Budete predsedu KDH nejako špeciálne pripravovať?-

Určite áno. Vždy, pred každou reláciou alebo debatou, máme prípravu. Týka sa nielen okruhu tém a otázok, ale informujeme predsedu o dianí doma aj vo svete, aby mal prehľad o všetko dôležitom. A samozrejme, ide aj o duševnú podporu :)

-Čo si KDH sľubuje od predvolebných diskusií, čo by ste v nich chceli dosiahnuť?-

Vyváženosť a pravdivosť informácií. Aby si diváci alebo poslucháči, ktorí budú sledovať, či počúvať predvolebné diskusie, urobili objektívny úsudok o volebných programoch, kandidátoch, aj stranách, ktoré najmä predsedovia strán stelesňujú. Ľudia sa chcú pred voľbami dozvedieť čo najviac informácií o všetkých stranách, aby si vedeli vybrať tú „svoju“. Chceme ukázať to najlepšie z nás, z nášho programu, predstaviť čo najviac dobrých kandidátov a osobností v KDH. Preto nám záleží na diskusiách.



-Vy ste aktuálne v dvojúlohe, ste hovorkyňa KDH, ale aj kandidátka na poslankyňu s číslom 100. Čo to pre vás v čase predvolebnej kampane znamená?-

Veľký zhon a frmol :) Keď som dostala dôveru celoslovenskej Rady KDH v Trnave v októbri minulého roka, sľúbila som, že v prvom rade zostanem hovorkyňou a urobím všetko pre to, aby hnutie malo čo najlepší obraz v médiách. Až potom si budem robiť vlastnú kampaň. To som netušila, že pred voľbami sa na mňa budú sypať z každej strany otázky novinárov, ankety...denne riešim desiatky mailov, rozhovorov, telefonátov. Na vlastnú kampaň mi nezostáva veľa času. Napriek tomu mám čisté svedomie, že som urobila všetko pre to, aby som sa do NR SR dostala. Ale teraz, krátko pred voľbami, som vnútorne slobodná – ak sa dostanem do parlamentu, budem vďačná za prejavenú dôveru ľudí. Ak sa nedostanem, budem Bohu vďačná za stretnutia a nádherné rozhovory s ľuďmi počas kampane. Budem na toto obdobie spomínať len v dobrom :)

-Vaša životná cesta je zaujímavá, pôvodne sa zdalo, že ho prežijete ako rádová sestra. Prečo ste chceli ísť touto cestou a prečo to napokon dopadlo inak?-

Celý môj život je poznačený službou iným ľuďom – najskôr som túžila slúžiť chorým ľuďom v zdravotníctve , ako zdravotná sestra. Neskôr sa vo mne zrodila túžba slúžiť tým najbiednejším v misiách – preto som vstúpila do rehole – Služobníc Ducha Svätého (SSpS). No Boh ma chcel mať inde :) Teraz slúžim mojej rodine a robím misiu lásky doma a v práci.



-Vyštudovali ste sociálnu prácu, ale napokon ste pôsobili ako novinárka v RTVS. Ako ste sa dostali k novinárčine?-

Náhodou :) Aj keď náhody neexistujú. Bola to moja revolúcia na materskej dovolenke. Najskôr som nastúpila do rádia Expres ako moderátorka a neskôr do Slovenskej televízie ako redaktorka domáceho spravodajstva a moderátorka hlavných správ. Bola to krásna práca – môžete slovom veľa povedať, upresniť, objasniť, pomôcť, ale aj ublížiť. A to je zodpovedná práca. Každý novinár by mal mať svedomie a dobré, veľké srdce, aby písal vždy iba pravdu a objektívne informácie.



-Zlomom vo vašej novinárskej kariére bolo referendum o rodine. Keď ste podporili Alianciu pre rodinu, rátali ste s tým, že vás to bude stáť miesto?-

S tým nerátal nikto. Netušila som, čo to spôsobí - že to polarizuje spoločnosť a rozdelí mnohé priateľstvá, že to takým veľkým spôsobom zasiahne moju rodinu, môj život, moju prácu...Ale s odstupom času to vidím ako Božie požehnanie – napriek môjmu utrpeniu som sa posunula k inej forme služby. Lebo politika je najvyšší stupeň svätosti (Ján Pavol II). A som vďačná za túto cestu života. A nikdy neoľutujem nakrútenie spotu k referendu. Nehanbím sa ani za svoju vieru, ani za hodnoty, ktorým verím.



-Bola pre vás ponuka od KDH východiskom z núdze, alebo ste to už vtedy brali ako šancu posunúť sa ďalej?-

Bola to pre mňa šanca posunúť sa ďalej. Aj keď som netušila, čo ma čaká:) Práca hovorcu je náročná, ak ju chce robiť človek na 100%. A ja všetko robím na 100%. Mala som aj iné ponuky, ale prijala som práve tú od kresťanských demokratov, lebo sú mi hodnotovo aj myšlienkami najbližší.

-Aké sú dnes vaše politické ambície?-

Hm, to by ste chceli vedieť... :) Nemám ambície. Som otvorená ceste, na ktorú si ma Boh vedie. Chcem byť iba dobrým človekom, dušou v mojej rodine, byť tu pre všetkých. A keď ma niekam vyššie posunie hnutie, budem to brať iba ako odmenu a povzbudenie, že viera a politika sa dajú skĺbiť a krásne dopĺňať.