Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Návrh novely zákona o rodine skomplikuje rozvody

Ilustračná fotografia Foto: teraz.sk

Ak zákon prejde vládou a potom parlamentom, platiť by mal od júla.

Bratislava 3. marca (TASR) - Rozviesť sa už bude ťažšie a ešte komplikovanejšie bude dohadovať starostlivosť o dieťa po rozvode. Podľa denníka PRAVDA sa do zákona, ktorý upravuje manželstvo, ale aj rozvod, dostali kontroverzné návrhy.

Návrh novely zákona o rodine, ktorý prešiel v období pred referendom pripomienkovým konaním, obsahuje novú zásadu. Tá hovorí, že pre všestranný a harmonický vývin dieťaťa je najvhodnejším stabilné prostredie rodiny tvorenej otcom a matkou. Táto veta v zákone môže podľa denníka viesť k zneužitiu zo strany tých, čo budú chcieť rozvod umelo naťahovať.

Do slobody rozvedeného rodiča zasahuje aj ďalšia podmienka v novele. Podľa nej sa s dieťaťom bude môcť odsťahovať do iného okresu iba so súhlasom expartnera. Zmeny v zákone pripravilo ministerstvo spravodlivosti. Do diskusií zapojilo okrem právnikov aj Alianciu za rodinu, ktorá iniciovala februárové referendum.

Ak zákon prejde vládou a potom parlamentom, platiť by mal od júla, píše denník na titulnej strane v článku s názvom "Rozviesť sa bude ťažšie? Do vlády idú sporné paragrafy".