Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Návrh zákona o príspevku na starostlivosť o dieťa neprešiel

Ilustračné foto Foto: TASR - Denisa Horváthová

Poslanci navrhovali, aby rodičia mohli túto dávku čerpať až do výšky 280 eur mesačne, a to do šiestich rokov veku dieťaťa.

Bratislava 27. októbra (TASR) – Rodičia nebudú môcť poberať príspevok na starostlivosť o dieťa staršie ako tri roky. Parlament dnes totiž odmietol návrh zákona o príspevku o starostlivosť o dieťa, ktoré na rokovanie predložilo opozičné hnutie OĽaNO-NOVA.

Poslanci navrhovali, aby rodičia mohli túto dávku čerpať až do výšky 280 eur mesačne, a to do šiestich rokov veku dieťaťa. Slúžiť mala na preplatenie preukázaných výdavkov spojených so starostlivosťou o dieťa. "Takouto formou štát aspoň čiastočne vytvorí pri alarmujúcom nedostatku voľných miest v materských školách nástroj na odškodnenie a finančnú podporu pre rodičov, ktorým dieťa staršie ako tri roky nevzali do materskej školy, a ktorí súčasne pracujú alebo študujú dennou formou štúdia," zdôvodnili svoj návrh poslanci.

Podľa nich sa totiž viaceré rodiny dostávajú do ťažkej sociálnej a finančnej situácie práve kvôli tomu, že od troch rokov veku dieťaťa v súčasnosti rodičia nemajú nárok na rodičovský príspevok, ani na príspevok o starostlivosť o dieťa, no potrebujú sa vrátiť do zamestnania alebo pokračovať v štúdiu, ale z dôvodu nezabezpečenia starostlivosti o ich dieťa, prípadne pre vysokú výšku ceny za súkromné materské školy, si to nemôžu dovoliť. "Situácia v Slovenskej republike je alarmujúca, pričom od roku 2008 sa počet nevybavených žiadostí o umiestnenie dieťaťa do materskej školy zvýšil o vyše 300 %," upozornili opoziční poslanci.

Rodičom v súčasnosti štát poskytuje príspevok do šiesteho roku veku dieťaťa, pokiaľ má dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav.

Opozičné hnutie neuspelo ani s druhým návrhom novely zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia (ŤZP). Touto právnou normou chceli dosiahnuť to, aby sa pri hodnotení príjmu na účel poskytovania kompenzačných príspevkov vylúčil spravidla veľmi nepravidelný príjem ťažko zdravotne postihnutej osoby, spočívajúci v prijatí vecného daru, peňažného či nepeňažného plnenia od fyzickej osoby alebo právnickej osoby. "Takúto pomoc mnohí ľudia alebo firmy poskytujú nezištne v dobrom úmysle pomôcť ŤZP. Preto je potrebné aj tieto príjmy postaviť na roveň pomoci, ktoré poskytujú uvedené organizácie tretieho sektora tak, aby to neovplyvňovalo hodnotenie príjmu žiadateľov o kompenzačné príspevky," navrhovali poslanci.