Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Poslanci SaS chcú 28. október zaradiť medzi štátne sviatky

Ilustračné foto. Foto: TASR - Michal Svítok

Slovensko má okrem 1. septembra a 1. januára ešte tri štátne sviatky, a to 5. júl - Sviatok sv. Cyrila a sv. Metoda, 29. august - Výročie SNP a 17. november - Deň boja za slobodu a demokraciu.

Bratislava 20. augusta (TASR) - Zoznam pätice štátnych sviatkov, ktoré sú v slovenskom kalendári, by sa mal pozmeniť. Poslanci opozičnej SaS navrhujú, aby bol štátnym sviatkom 28. október. V tento deň v roku 1918 vznikla Československá republika. Podľa liberálov ide o jeden z najvýznamnejších dní v novodobej histórii Slovenska, pričom sa blíži sté výročie tohto dátumu. Novelou zákona o štátnych sviatkoch sa bude parlament zaoberať už na septembrovej schôdzi.

Aby sa zoznam štátnych sviatkov nerozšíril, SaS navrhuje preradiť 1. september – Deň Ústavy Slovenskej republiky medzi pamätné dni. "Vznik Československa znamenal pre slovenský národ po prvý raz v dejinách, že sa stal štátotvorným národom, pre Slovensko jeho vôbec prvé územné a štátne vymedzenie a základ moderného ekonomického, sociálneho, vzdelanostného a kultúrneho rozvoja. Demokratická a humanistická tradícia prvej Československej republiky je pre občanov Slovenskej republiky významným zdrojom národnej hrdosti a občianskeho sebavedomia," argumentujú liberáli.

Zároveň pripomínajú, že počas trvania česko-slovenského štátu bol 28. október štátnym sviatkom. Po vzniku samostatnej Slovenskej republiky v roku 1993 a prijatí zákona o štátnych sviatkoch, dňoch pracovného pokoja a pamätných dňoch sa 28. október nedostal nielen do zoznamu štátnych sviatkov SR, ale dokonca ani medzi pamätné dni. "Pamätným dňom sa 28. október stal až v roku 1999. Vzhľadom na historický význam tohto dňa sa navrhuje jeho preradenie z pamätných dní medzi štátne sviatky," vysvetľujú.

Spomínaný Deň Ústavy SR pripadajúci na 1. septembra podľa SaS priamo súvisí so vznikom samostatnej Slovenskej republiky v roku 1993. Na túto udalosť sa však už viaže ďalší štátny sviatok, a to 1. január – Deň vzniku Slovenskej republiky.

Slovensko má okrem 1. septembra a 1. januára ešte tri štátne sviatky, a to 5. júl - Sviatok sv. Cyrila a sv. Metoda, 29. august - Výročie SNP a 17. november - Deň boja za slobodu a demokraciu. Okrem toho je desať dní pracovného pokoja a 17 pamätných dní, ktoré sú však pracovné.