Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Návrhy zákonov predkladá najmä opozícia, dominuje A. Hlina

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

NR SR v tomto volebnom období schválila dovedna 262 návrhov zákonov.

Bratislava 22. júla (TASR) - Legislatívne najaktívnejším poslancom Národnej rady (NR) SR v tomto volebnom období je Alojz Hlina. Od volieb v roku 2012 predložil ako autor, resp. spoluautor do Národnej rady SR dovedna 55 návrhov noviel zákonov. Podľa údajov oficiálnej stránky NR SR je na druhom mieste Miroslav Kadúc (OĽaNO, 46 návrhov) a na treťom Jana Žitňanská (nezaradená, 41 návrhov).

Do prvej desiatky sa ako autori či spoluautori právnych noriem ešte zmestili Jozef Viskupič (OĽaNO, 40 návrhov), Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS, 38), Erika Jurinová (OĽaNO, 37), Martin Fecko (OĽaNO, 35), Igor Matovič (OĽaNO, 34), Viliam Novotný (SDKÚ-DS, 29) a Daniel Lipšic (nezaradený, 29 návrhov).

Najvyšší počet návrhov na jedného poslanca v rámci klubov má OĽaNO, jeho najmenej aktívny člen Štefan Kuffa ich predložil 14. Na druhej strane, najmenej aktívni z tohto hľadiska sú poslanci vládneho Smeru-SD. Faktom však je, že program tejto strany napĺňa legislatívnou iniciatívou najmä vláda SR.

Kadúc je teda najaktívnejší v OĽaNO, Kaník v SDKÚ-DS, v KDH je to Martin Fronc (25 návrhov), v Moste-Híd Árpád Érsek (18), v SaS, ktorej klub pre nízky počet členov zanikol, je to Lucia Nicholsonová (24) a v Smere-SD Otto Brixi (18 návrhov).

Aj po viac ako dvoch rokoch od volieb sú v parlamente poslanci, ktorí nepredložili žiaden návrh zákona. Najviac členov snemovne, ktorí majú podľa internetovej stránky NR SR na konte nulu, je v poslaneckom klube Smeru-SD. Z celkovo 83 jeho členov zatiaľ nepredložilo žiaden zákon 25. Dvaja doteraz neaktívni poslanci sedia aj v opozícii. V Moste-Híd je to Rudolf Chmel a v SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda. Nulu na konte majú aj náhradníci za zvolených europoslancov, tí však zatiaľ nemali možnosť predložiť žiaden návrh.

NR SR v tomto volebnom období schválila dovedna 262 návrhov zákonov, z čoho 214 bolo z dielne vlády, 45 vypracovali poslanci a tri návrhy predložili parlamentné výbory.