Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

ZÁZNAM: Merkelová sa po rokovaní s Ficom vyjadrila k preberaným témam

Na snímke nemecká kancelárka Angela Merkelová a premiér SR Robert Fico počas oficiálneho privítania v Bratislave Foto: TASR

Prioritami Slovenska a Nemecka sú rast ekonomiky a riešenie nezamestnanosti, vyhlásil Robert Fico.



Bratislava 20. októbra (TABLET.TV/TASR) - Spoločnými prioritami Slovenska a Nemecka sú rast ekonomiky a znižovanie nezamestnanosti. Uviedol to dnes premiér Robert Fico (Smer-SD) po stretnutí s kancelárkou Spolkovej republiky Nemecko Angelou Merkelovou, ktorá je v Bratislave na oficiálnej návšteve.

"So znepokojením vnímame náznaky spomalenia ekonomiky tak v eurozóne, ako aj v Európskej únii. A preto musíme spoločne hľadať zdroje, ktoré budú generovať rast ekonomiky a znižovať nezamestnanosť, čo patrí medzi naše spoločné priority," skonštatoval Fico. Témou ich vzájomného rokovania bola aj vyššia flexibilita využívania európskych štrukturálnych fondov.

Premiér označil vzťahy medzi oboma krajinami za nadštandardne kvalitné a upevňované vysoko rozvinutou hospodárskou spoluprácou. "Nemecko je od roku 1998 najvýznamnejším obchodným partnerom SR. Na Slovensku pôsobí okolo 500 nemeckých firiem s celkovým obratom viac ako 15 miliárd eur," vyčíslil.

Šéf slovenskej exekutívy upozornil Merkelovú na znížené dodávky zemného plynu z Ruska, ktoré sú podľa jeho slov dôvodom k vážnemu znepokojeniu. "Dodávky takýchto surovín by nemali byť nástrojom politického boja zo strany ich dodávateľa, a preto verím, že dosiahnutie mieru a stability na Ukrajine bude viesť aj k dosiahnutiu stability pri dodávkach zemného plynu smerom do Európy," povedal.

Nemecká kancelárka zdôraznila potrebu spoločného presadzovania energetickej bezpečnosti v Európe. "Slovensko chce spolupracovať, ukázalo sa to už aj reverzným tokom plynu. Máme veľký záujem na tom, aby rokovania medzi Ukrajinou, Európskou úniou a Ruskom už boli uzavreté tak, aby sme v zime mali bezpečné dodávky plynu," poznamenala.

Merkelová zároveň vyzdvihla slovenský automobilový priemysel a jeho závody, ku ktorým patrí aj nemecký Volkswagen. "Slovensko v posledných rokoch uskutočnilo mnoho reforiem. Myslím si, že výsledky už dnes vidíme aj pri problémoch, ktoré tu sú. Deficit je pod 3 %, priemysel veľmi dobre beží a máme dobrý pocit z toho, aké konkurencieschopné je v Európe," dodala.

Pozrite si záznam.