Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

VIDEO: R. FICO: Riziko individuálneho terorizmu je mimoriadne vysoké

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico informuje médiá počas brífingu o aktuálnej bezpečnostnej situácii v priestoroch Úradu vlády SR v Bratislave v piatok 29. júla 2016. Foto: TASR - Martin Baumann

Nemôžem povedať, že sa nikdy nič nestane, v hlavách teroristov môžu byť všelijaké plány, len to chceme eliminovať, odpovedal Fico na otázku, či krajine bezprostredne hrozí teroristický útok.

Bratislava 29. júla (TASR) – Riziko teroristických útokov individuálneho charakteru je mimoriadne vysoké. Na dnešnom brífingu na Úrade vlády SR to uviedol premiér Robert Fico (Smer-SD). Podľa jeho slov existuje jasný súvis medzi migráciou do Európy a teroristickými útokmi.


Predseda vlády informoval o opatreniach, ktoré Slovensko prijalo v súčasnej bezpečnostnej situácii. Dnes sa stretol s riaditeľom Slovenskej informačnej služby Antonom Šafárikom, ktorého požiadal, aby služba využila všetky kapacity na plnenie si zákonných možností a v maximálnej možnej miere spolupracovala so zahraničnými partnermi.

Práve spoluprácu tajných služieb Fico považuje za najefektívnejší nástroj v zabránení ďalších útokov. Bezpečnostné organizácie pripúšťajú, že v Európe je dnes niekoľko stoviek osôb, ktoré môžu spáchať teroristický čin, pripomenul. Potvrdzuje sa podľa neho absolútne prepojenie migrácie s terorizmom. Prostredníctvom migračných vĺn sa na územie Európy dostali organizované skupiny, ktoré mohli priniesť so sebou zbrane a výbušniny, zdôraznil.



"Bezpečnosť obyvateľov Slovenska je na prvom mieste nášho záujmu," povedal Fico s tým, že verí, že kroky, ktoré Slovensko podniklo a podniká, sú správne a znižujú možnosť teroristických útokov, ktoré sa odohrávajú v iných krajinách.

Za výhodu v tejto súvislosti označil, že Slovensko nevpustilo na svoje územie žiadnych migrantov. Vyhlásil, že si stojí za všetkými vyjadreniami na adresu migrácie, ktoré v minulosti mal a rovnako aj za žalobou, ktorú Slovensko podalo ohľadom povinných kvót.

"Nemôžem povedať, že sa nikdy nič nestane, v hlavách teroristov môžu byť všelijaké plány, len to chceme eliminovať," odpovedal Fico na otázku, či krajine bezprostredne hrozí teroristický útok. Požiadal, aby jeho slová neboli vnímané ako strašenie, ale snaha poskytnúť verejnosti relevantné informácie.