Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: KDH: Turecko v súčasnej podobe do Európskej únie nepatrí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Bratislava 27. júla (TASR) – Pokračovanie prístupových rokovaní s Tureckom v rámci procesu rozširovania Európskej únie (EÚ) je mrhaním času. V súvislosti s aktuálnou situáciou v Turecku to dnes uviedli členovia predsedníctva mimoparlamentnej KDH Ivan Štefanec a Eva Grey.

Poslanec Európskeho parlamentu (EP) Ivan Štefanec v tejto súvislosti pripomenul, že EÚ je založená na princípoch rešpektovania pravidiel demokracie, slobody slova, slobody vyznania i akademickej slobody. "Tieto hodnoty sú v Turecku pošliapávané," zdôraznil.




Poukázal na to, že s Tureckom má EÚ spoločné záujmy, ako je napríklad stabilita a mier na Blízkom východe či riešenie migračnej krízy. "Mali by sme sa sústrediť na tieto spoločné záujmy a na to, čo nás spája. Členstvo v Európskej únii však k tomu nepatrí," vyhlásil.

Grey vyjadrila obavy o budúcnosť ľudských práv a akademických slobôd v Turecku. "Represie, ktoré nastali v akademickom prostredí sú neadekvátnou reakciou na pokus o vojenský prevrat," uviedla Grey a poukázala na to, že zásahy voči učiteľom a ďalším predstaviteľom inteligencie pripomínajú čistky typické pre totalitné režimy.

V súvislosti s pokusom o prevrat, pri ktorom v Turecku zahynulo približne 290 ľudí, už zatkli vyše 13 000 osôb z armády, súdnictva a iných sektorov. Desaťtisíce Turkov odvolali z pracovných pozícií v školstve, zdravotníctve, obecných samospráv či leteckej doprave.

Podľa europoslanca Štefanca sa EÚ zakladá na princípoch rešpektovania pravidiel demokracie, slobody slova, vyznania i akademickej slobody. Dodal, že tieto hodnoty ty sú v Turecku pošliapavané.