Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Slovensko

Názorový spor v OĽaNO sa zrejme podarí urovnať

Igor MatovičFoto: TASR/Peter Kollár

O zlepšení situácie svedčí rozhodnutie Hlinu chodiť na rokovania poslaneckého klubu. Ten v septembri avizoval, že sa ich nebude zúčastňovať, kým sa na nich nebude riešiť otázka fungovania OĽaNO.

Bratislava 4. októbra (TASR) - Názorový spor ohľadom budúcnosti opozičného hnutia OĽaNO sa zrejme podarí urovnať. Naznačujú to vyjadrenia lídra hnutia Igora Matoviča, ako aj poslanca Alojza Hlinu, ktorý otvoril debatu o nevyhnutnosti zmien OĽaNO v letných mesiacoch. Hlina pritom nevylučoval odchod z poslaneckého klubu matovičovcov ani založenie vlastnej strany.

"Alojz Hlina medzičasom ustúpil zo svojich radikálnejších predstáv a jeho dnešná predstava je už v súlade s predstavami iných členov nášho klubu," povedal Matovič. "Môžem potvrdiť, že sa v zásade nevzďaľujeme, ale zbližujeme," potvrdil TASR aj Hlina.

Obaja sa pritom zhodujú, že definitívne chcú akékoľvek dohody prerokovať prioritne v rámci strany. Hlina však poukázal, že jeho slová mohli byť v minulosti nesprávne reprodukované. Privítal by totiž, aby sa OĽaNO zmenilo na hnutie s akousi "hybridnou štruktúrou", nie klasickú politickú stranu. Ak sa podarí definitívne na takýchto zmenách dohodnúť, dôjde podľa neho k určitým štrukturálnym zmenám, ktoré nebudú len "faceliftingom", ale bude ich môcť vnímať aj verejnosť.

"Sme zoskupenie slobodných ľudí. Ktokoľvek sa môže pokúsiť presadiť akúkoľvek zmenu, musí však najprv o svojej predstave presvedčiť väčšinu klubu. Keďže poznám zmýšľanie absolútnej väčšiny našich poslancov, viem garantovať, že sa určite nezmeníme na klasickú politickú stranu," poznamenal na margo prípadných zmien Matovič.

O zlepšení situácie v rámci hnutia svedčí aj rozhodnutie Hlinu opäť chodiť na rokovania poslaneckého klubu. Ten v septembri avizoval, že sa takýchto rokovaní nebude zúčastňovať, kým sa na nich nebude riešiť otázka budúceho fungovania OĽaNO.