Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

NBÚ: Novelu k škodlivému obsahu by vláda mohla riešiť do 2 týždňov

Na snímke tabuľa s nápisom na budove, v ktorej sídli Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) na Budatínskej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Inštitút blokovania zaviedol parlament v rámci balíka opatrení súvisiacich so situáciou na Ukrajine.

Bratislava 4. októbra (TASR) - Novela zákona, ktorá umožní Národnému bezpečnostnému úradu (NBÚ) blokovať škodlivý obsah nastálo, má byť na vládu predložená do dvoch týždňov. Pre TASR to potvrdil hovorca úradu Peter Habara. NBÚ o túto právomoc prišiel 30. septembra.

"Riaditeľ NBÚ Roman Konečný inicioval v krátkom čase po výmene ministrov spravodlivosti schôdzku s Viliamom Karasom, aby boli vyjasnené všetky nezrovnalosti. Obe strany sa dohodli na finálnom znení návrhu novely zákona o kybernetickej bezpečnosti," uviedol Habara s tým, že legislatívny návrh plánujú na vládu predložiť približne do dvoch týždňov.

Inštitút blokovania zaviedol parlament v rámci balíka opatrení súvisiacich so situáciou na Ukrajine. Cieľom bolo zabrániť šíreniu dezinformácií a iného škodlivého obsahu na internete. NBÚ umožnil zákon najprv blokovať weby do konca júna, neskôr parlament predĺžil platnosť právomoci do 30. septembra.