Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

NBÚ: Spojenci počas samitu NATO vyskúšali nový systém kyberbezpečnosti

Na snímke budova, v ktorej sídli Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) na Budatínskej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Systém funguje na princípe dobrovoľnosti a členovia do neho prispievajú svojou bezpečnostnou infraštruktúrou.

Bratislava 14. júla (TASR) - Spojenci počas samitu Severoatlantickej aliancie (NATO) v litovskom Vilniuse úspešne vyskúšali nový systém kybernetickej bezpečnosti. TASR o tom informoval hovorca Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Peter Habara.

Priblížil, že systém má zvýšiť odolnosť voči kybernetickým útokom. "Ide o novú spôsobilosť Aliancie na riešenie nebezpečných kybernetických aktivít pod názvom VCISC (Virtual Cyber Incident Support Capability). VCISC predstavuje systém kybernetickej podpory, ktorú si navzájom poskytujú členovia NATO," podotkol.

Systém funguje na princípe dobrovoľnosti a členovia do neho prispievajú svojou bezpečnostnou infraštruktúrou. "Záštitu nad systémom VCISC preberá velenie Severoatlantickej aliancie, ktoré zároveň pôsobí ako sprostredkovateľ pre zdieľanie informácií a koordináciu kybernetickej bezpečnosti," doplnil.

Spojenci vyskúšali spôsobilosť systému počas samitu NATO vo Vilniuse fingovaným kybernetickým útokom. "Počas skúšky testovali bezpečnosť komunikačných zariadení a koordináciu," priblížil Habara s tým, že časť participujúcich spojencov, medzi ktorými bolo aj Slovensko, sa k systému VCISC v Litve pripojilo zo zahraničia, aby Litovskému národnému centru kybernetickej bezpečnosti poskytli počas samitu potrebnú virtuálnu a technickú podporu.

"Kvalitná, rýchla a jasná komunikácia má zásadný potenciál prispieť k riešeniu kybernetického bezpečnostného incidentu, prípadne minimalizovať jeho následky,"
uviedol na margo cvičenia riaditeľ NBÚ Roman Konečný. Okrem Litvy a Slovenska systém VCISC pomáhali testovať aj Belgicko, Holandsko, Poľsko, Nórsko, Španielsko, Estónsko, Slovinsko a Albánsko.