Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

NCZI: Na Slovensku sa vlani spotrebovali lieky za vyše 2 miliardy eur

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Celková spotreba zdravotníckych pomôcok v roku 2022 predstavovala 211,2 milióna balení, čo je mierny pokles o 0,6 percenta oproti roku 2021.

Bratislava 19. júna (TASR) - Na Slovensku sa vlani spotrebovalo vyše 163 miliónov balení liekov. Finančná úhrada za ne predstavovala viac ako dve miliardy eur. Spotreba liekov medziročne vzrástla - v roku 2021 sa spotrebovalo približne 159 miliónov balení a zaplatilo sa za ne okolo 1,9 miliardy eur. Vyplýva to z dát Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI), ktoré zverejnilo na webe.

"Najväčší podiel vydaných balení tvorili lieky plne alebo čiastočne hradené z verejného zdravotného poistenia (VZP), a to 57,5 percenta. Podiel predaných balení voľnopredajných liekov tvoril z celkovej spotreby 28,2 percenta počtu balení. Lieky vydané pre nemocnice a neštátne ambulancie tvorili spolu 5,9 percenta. Počet balení liekov vydaných na recept bez úhrady z VZP predstavoval podiel 8,4 percenta," uviedlo NCZI.

Za lieky sa vlani celkovo zaplatilo viac ako dve miliardy eur, z čoho zdravotné poisťovne uhradili viac ako 1,5 miliardy eur a pacienti 519 miliónov eur. Najčastejšie predpisovanými liekmi boli lieky na kardiovaskulárny systém a nervový systém. Spomedzi voľnopredajných liekov pacienti kupovali najmä lieky na ochorenia respiračného systému, tráviaceho traktu a metabolizmu či nervového systému.

Celková spotreba zdravotníckych pomôcok v roku 2022 predstavovala 211,2 milióna balení, čo je mierny pokles o 0,6 percenta oproti roku 2021. "Celková úhrada v sume 628 miliónov však predstavuje medziročný nárast o 13,4 percenta. Úhrada poisťovní tvorila 578 miliónov eur a úhrada/doplatok pacientov bol 49,9 milióna eur," priblížilo NCZI.

Na Slovensku sa vlani vydalo aj 4,2 milióna balení dietetických potravín. Úhrada zdravotných poisťovní predstavovala 35,8 milióna eur a občanov 5,1 milióna eur.