Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

NDS: V rámci rozšírenia D1 za Bratislavou je aj archeologický prieskum

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Okrem samotného archeologického prieskumu pokračuje tiež projektovanie, príprava staveniska, prípravy na odhumusovanie a prekládky sietí. Príprava staveniska si vyžiadala aj demolačné práce.

Bratislava 18. júla (TASR) - V rámci projektu rozšírenia diaľnice D1 v úseku Bratislava - Triblavina prebieha v súčasnosti aj archeologický prieskum. Ide o tradičnú súčasť prípravných prác pred spustením samotnej výstavby. TASR o tom informovala hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Eva Žgravčáková.

"Archeológovia sa domnievajú, že v týchto miestach sa mohlo nachádzať praveké keltské sídlisko. Určilo sa sedem potenciálne zaujímavých lokalít z pohľadu nálezov, aktuálne sa výskum vykonáva už len na šiestich," priblížila Žgravčáková.

Okrem samotného archeologického prieskumu pokračuje tiež projektovanie, príprava staveniska, prípravy na odhumusovanie a prekládky sietí. Príprava staveniska si vyžiadala aj demolačné práce. Tento týždeň sa začala napríklad demolácia starej a nevyužívanej budovy dopravnej polície z minulého storočia.

Väčšinu projektovej činnosti by mal zhotoviteľ dokončiť počas prvého roka. Projektovanie však bude pokračovať počas celého obdobia výstavby. Výhodou využitia tzv. žltého FIDIC-u, podľa ktorého sa zhotoviteľ stavy obstarával, je práve aj to, že činnosti na príprave a výstavbe môžu prebiehať paralelne. Popri projektovaní a prípravných prácach sa teda črtá aj plán organizácie výstavby.

Projektové práce úzko súvisia s organizáciou výstavby, s ktorou sú spojené míľniky pre postupné odovzdanie jednotlivých etáp motoristom. V tomto prípade ide o dva veľké míľniky. Jedným je vybudovanie dopravných vetiev, ktoré odklonia dopravu z diaľnice D1, kým sa bude dvíhať a druhým napojenie diaľnic v smere Trnava - Jarovce.

NDS deklaruje, že stavba D1 Bratislava - Triblavina, rozšírenie má pre ňu vysokú prioritu a je vo verejnom záujme prepojiť diaľnice D1 a D4 čo najskôr.