Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Na východe sa zrútil vojenský vrtuľník, nehoda si vyžiadala jednu obeť

Na snímke vrak havarovaného vojenského vrtuľníka, ktorý sa zrútil pri obci Hradisko v okrese Prešov v utorok 28. júla 2015. Foto: TASR - Milan Kapusta

Vyšetrovanie pokračuje i dnes.

Bratislava 29. júla (Teraz.sk/TASR) - Pád vojenského vrtuľníka Mi-17 sovietskej výroby, ku ktorému došlo včera popoludní pri obci Hradisko v okrese Prešov, si vyžiadal jeden ľudský život. Na brífingu v Bratislave to potvrdil prvý zástupca náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Peter Gajdoš.



Operačný dôstojník z Hasičského a záchranného zboru v Prešove pre TASR potvrdil, že na palube boli tri osoby, ktoré po páde stroja utrpeli zranenia.

Na snímke vrak havarovaného vojenského vrtuľníka, ktorý sa zrútil pri obci Hradisko v okrese Prešov v utorok 28. júla 2015.
Foto: TASR – Milan Kapusta


"Vrtuľník vzlietol z leteckej základne v Prešove o 13.30 h, plnil bežné výcvikové úlohy, a to pristávanie v neznámom teréne," uviedol Gajdoš. Zároveň informoval, že s vojenským vrtuľníkom stratili spojenie o 14.02 h, o 14.13 h bol vyslaný pátrací vrtuľník, ktorý poskytol prvú zdravotnú pomoc. Na palube vojenského vrtuľníka bola trojčlenná posádka - prvý pilot, druhý pilot a palubný technik. Všetci traja boli z leteckého útvaru v Prešove. "Dvaja sú zranení, jeden pri pokuse o oživovanie zomrel," povedal Gajdoš s tým, že až do vyšetrenia nehody majú vrtuľníky Mi-17 zákaz lietať.



"Dovoľte mi vyjadriť hlbokú sústrasť rodine profesionálneho vojaka, ktorý počas mimoriadnej udalosti zomrel," dodal Gajdoš.

Na snímke vrak havarovaného vojenského vrtuľníka, ktorý sa zrútil pri obci Hradisko v okrese Prešov v utorok 28. júla 2015.
Foto: TASR – Milan Kapusta


Na snímke auto pohrebnej služby a policajti stoja neďaleko miesta pádu vojenského vrtuľníka, ktorý sa zrútil pri obci Hradisko v okrese Prešov v utorok 28. júla 2015.
Foto: TASR - Milan Kapusta


Aj prezident SR Andrej Kiska vyjadril úprimnú sústrasť rodine pilota. Prezidenta o tragickej nehode informoval minister obrany Martin Glváč. "Tak ako pred pár dňami pri havárii záchranárov, aj teraz ostáva veľa otázok, prečo sa to muselo stať. Ale žiadna odpoveď nevráti dieťaťu otca a manželke muža," povedal najvyšší veliteľ slovenskej armády.

Na snímke policajti vyšetrujú na mieste havarovaného vojenského vrtuľníka, ktorý sa zrútil pri obci Hradisko v okrese Prešov v utorok 28. júla 2015.
Foto: TASR – Milan Kapusta


Zuzana Turočeková z AIR -TRANSPORT EUROPE, spol. s r.o., uviedla, že pri páde vojenského vrtuľníka zasahovali tri posádky Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS). Pri ich prílete už boli na mieste aj hasiči.

Na snímke miesto pádu havarovaného vojenského vrtuľníka, ktorý sa zrútil pri obci Hradisko v okrese Prešov v utorok 28. júla 2015. Miesto pádu, ktorý je vpravo mimo obraz, uzavreli.
Foto: TASR - Milan Kapusta


Vrtuľník privolaný zo strediska Poprad previezol do prešovskej nemocnice jedného zraneného muža s polytraumou. Košickí leteckí záchranári ošetrili a previezli do nemocnice v Košiciach druhého, 38-ročného raneného muža. Na pomoc bol vyslaný aj vrtuľník VZZS ATE z Banskej Bystrice. Tretí člen, ktorý sa nachádzal na palube havarovaného vrtuľníka, však nehodu neprežil.

Na snímke príslušníci armády kráčajú k miestu pádu vojenského vrtuľníka, ktorý sa zrútil pri obci Hradisko v okrese Prešov v utorok 28. júla 2015.
Foto: TASR - Milan Kapusta


Dvaja muži z havarovaného vojenského vrtuľníka sú hospitalizovaní a ich stav si vyžaduje operáciu. Jeden je vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove, druhý v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach.

Na snímke prístup k miestu pádu vojenského vrtuľníka, ktorý sa zrútil pri obci Hradisko v okrese Prešov v utorok 28. júla 2015.
Foto: TASR - Milan Kapusta


Podľa hovorkyne prešovskej nemocnice Renáty Cenkovej je pacient hospitalizovaný na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny, má združené poranenia brucha, panvy a dolných končatín. Jeho stav si vyžadoval urgentný operačný zákrok, ktorý momentálne podstupuje. Je stále v kritickom stave.



Súkromnú dovolenku prerušil aj minister obrany Martin Glváč. V utorok večer osobne prišiel na miesto havárie vojenského vrtuľníka Mi-17. Tragická nehoda sa stala popoludní na východnom Slovensku pri obci Hradisko.

"Urobili sa na mieste úkony, ktoré boli nevyhnutné. Zabezpečil sa priestor, aby ráno mohli odborníci z leteckého úradu a z komisie pokračovať vo vyšetrovaní nehody. Ihneď po tejto havárii boli až do vyšetrenia nehody pozastavené lety na vrtuľníkoch Mi-17, okrem leteckej pátracej záchrannej služby," uviedol na mieste havárie minister obrany Martin Glváč.

"Chcel by som vyjadriť úprimnú sústrasť rodine pilota, ktorý zahynul, a veľa zdravia dvom zraneným vojakom. Dúfam, že ich zdravotný stav sa bude len a len zlepšovať. Ide o dvoch najskúsenejších pilotov a palubného technika, ktorí sa zúčastnili operácií v zahraničí," dodal minister Glváč.

Piloti mali nalietaných 1300 a palubný technik 900 letových hodín. Vrtuľník Mi-17 tiež patril k jedným z najmodernejších. Vyrobený bol v roku 1985, v roku 2011 prešiel generálnou opravou a jeho životnosť bola do roku 2020. Aj preto nechcel minister špekulovať o tom, či išlo o technickú poruchu, ktorá mohla spôsobiť pád stroja.

"Celú posádku veľmi dobre poznám. S každým z nich som lietal, takže je to vec, s ktorou sa nedá vyrovnať. Ja sám teraz nedokážem odhadnúť, čo sa mohlo stať, a tých možností je veľmi veľa," dodal veliteľ Vzdušných síl OS SR Miroslav Korba.

Minister obrany SR Martin Glváč taktiež v noci na dnes navštívil v košickej Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) jedného z dvoch ťažko zranených vojakov, ktorí v utorok (28.7.) prežili pád vojenského vrtuľníka pri obci Hradisko v okrese Prešov. S 38-ročným vojakom, ktorý utrpel vážne zranenie chrbtice a trupu, sa krátko zhováral.

"Je pri vedomí a na to, čo sme mali možnosť vidieť hore (na mieste havárie), môj subjektívny názor je veľmi dobrý a teším sa z toho," uviedol minister k stavu pacienta.

Zraneného vojaka podľa lekárov čaká dnes dopoludnia náročná operácia. "Prebehol komplexný diagnosticko-terapeutický proces, podarilo sa nám pacienta stabilizovať a pripravujeme ho na operáciu," uviedol pre novinárov lekár Rastislav Burda. Pacient je pri vedomí a komunikuje.

Šéf rezortu obrany potvrdil, že druhý zranený 36-ročný vojak, ktorý leží v prešovskej nemocnici, sa už v utorok podrobil operácii a je pri vedomí. "Vyzerá to naozaj lepšie, ako sme mali informácie. Je po operácii, prebral sa a ostatné veci sú, myslím si, informácie v prvom rade pre rodinu a ja by som ich nerád komentoval," povedal Glváč.

Zväz vojakov Slovenskej republiky prijal s veľkou ľútosťou informáciu o páde vrtuľníka. TASR informoval prezident Zväzu vojakov SR Tomáš Švec.

"Udalosť, ktorá sa stala pri výcviku, je potvrdením náročnosti vojenského povolania a nebezpečia nielen v boji, ale aj pri príprave profesionálnych vojakov. Sme presvedčení o tom, že komisia náčelníka generálneho štábu dôsledne vyšetrí príčinu nešťastia. Vyslovujeme úprimnú sústrasť rodine zosnulého a prajeme skoré vyzdravenie zraneným vojakom," povedal Švec.



Havárie vrtuľníkov na území SR:
20. októbra 1977 - Pri havárii vrtuľníka na bratislavskom letisku zahynula manželka vtedajšieho československého prezidenta Viera Husáková. Vrtuľník ju prevážal po zranení, ktoré utrpela v Bardejovských kúpeľoch, do nemocnice v Bratislave. Pri zlom počasí a hmle nezvládol pilot Milan Fabík pristávací manéver a havaroval. Spolu s Vierou Husákovou neprežila pád lietadla celá štvorčlenná posádka, vrátane pilota.

25. júna 1979 - Počas záchrannej akcie v Mlynickej doline vo Vysokých Tatrách havaroval vrtuľník letky Federálneho ministerstva vnútra Mi-8. Priamo na mieste prišli o život prvý pilot Vladimír Bačák, palubný mechanik Václav Dvořák a záchranári Bernard Jamnický, Štefan Estočko, Martin Hudák a Pavol Húska. V popradskej nemocnici o niekoľko dní neskôr zomrel na následky zranení aj záchranár Milan Kriššák. Z deviatich členov posádky prežili výbuch helikoptéry dvaja - druhý pilot Svätopluk Nitsch a záchranár Ladislav Janiga.

16. mája 1997 - V priestore Vysokých Tatier spadol vrtuľník Alouette, patriaci Leteckej záchrannej službe. K usmrteniu osôb nedošlo, iba k stredne ťažkým zraneniam.

1. januára 1998 - V Bratislave medzi Poliankami a Karlovou Vsou sa zrútil vrtuľník Leteckej záchrannej služby. Medzi piatimi obeťami boli aj pilot, ošetrujúca sestra a lekár, ako aj dvojdňové dievčatko, ktoré prevážali z nemocnice v Dolnom Kubíne na operáciu na bratislavské Kramáre.

24. decembra 2002 - V Bosne havaroval slovenský vojenský vrtuľník Mi-17 z mierovej misie SFOR. Príčinou bolo zlé počasie a nízky let. Dvaja piloti sa vážne zranili, tretí ľahšie.

9. októbra 2003 - Pri cvičnom lete približne o 12.30 h havaroval v priestore obce Pušovce pri Prešove vrtuľník Mi-17 z 3. leteckej vojenskej základne Prešov. Všetci štyria členovia posádky zahynuli. Vrtuľník, ktorý vykonával cvičný let, spadol do lesného porastu.

16. januára 2004 - Vrtuľník leteckej záchrannej služby ATE so sídlom v Poprade havaroval na Donovaloch v okrese Banská Bystrica. Vrtuľník údajne letel do tohto strediska zimných športov z banskobystrickej Rooseveltovej nemocnice pre zraneného lyžiara. Jeden z trojčlennej posádky utrpel otras mozgu a pomliaždenie hrudnej chrbtice.

2. januára 2006 - Vrtuľník Leteckej zdravotnej záchrannej služby (LZZS) Air-Transport Europe (ATE) typu Augusta A-109K2 havaroval neďaleko Janovej Lehoty v okrese Žiar nad Hronom. Vrtuľník letel na sekundárny let do Žiliny. Obeťami boli pilot, lekár a záchranár.

3. júla 2008 - V Sopotnickej doline pri horehronskom kúpeľnom meste Brusno havaroval vrtuľník ruskej výroby M 17, ktorý približoval pre Štátne lesy, a.s., Banská Bystrica drevo napadnuté podkôrnym hmyzom - lykožrútom. Z trojčlennej posádky dvaja členovia zahynuli, tretieho previezli z ťažkými zraneniami do Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici.

23. septembra 2010 - Na Ružínskej priehrade neďaleko Košíc núdzovo pristál vrtuľník OM-IKM. Stroj, ktorý letel zo západného Slovenska, mal pravdepodobne problémy so smerovou vrtuľou a havaroval. Posádke havarovanej helikoptéry sa nič nestalo, ale podľa technikov sa ľudia na palube druhýkrát narodili.

3. marca 2013 – Výletný vrtuľník so štyrmi pasažiermi na palube spadol o 17.13 h do rieky Váh v katastri slovenskej obce Šintava v okrese Galanta. Troch pasažierov vyslobodili, jedna osoba zostala zakliesnená vo vnútri. Pri nehode utrpel smrteľné zranenie 14-ročný mladík, syn pilota. Stroj sa pri páde rozlomil na dve polovice. Prvú, ktorá zostala v strede toku, hasiči pritiahli k brehu. Druhú časť silný prúd vody odniesol ďalej a tam ju vytiahli.

21. apríla 2013 – Neďaleko trnavského letiska Aero klubu spadol vrtuľník. Jedna osoba pri nehode zahynula, druhá utrpela ťažké zranenia. Vrtuľník spadol v katastri mesta Trnava približne o 10.40 h. Dvojmiestny vrtuľník pilotoval 56-ročný muž z Hlohovca, ktorý pád stroja neprežil. Ďalší pasažier, 53-ročný muž zo Senca, bol vrtuľníkom prevezený do bratislavskej nemocnice.

11. októbra 2014 – Na súkromnom heliporte pri Tatralandii v okrese Liptovský Mikuláš sa popoludní stala nehoda malého vrtuľníka. Zranila sa pri nej jedna osoba. Pád menšieho vrtuľníka nahlásili o 16.50 h. K havárii vrtuľníka typu Ch-7 kompress došlo pri štarte alebo pri pristávaní.

17. júla 2015 - V Slovenskom raji sa zrútil záchranársky vrtuľník. Nehoda si vyžiadala štyroch mŕtvych, zahynuli pilot, lekár, záchranár a člen Horskej záchrannej služby. Počas letu sa vrtuľník zachytil o drôty a spadol do rieky Hornád. Stroj patril spoločnosti ATE. Chlapec, ktorého šla posádka vrtuľníka zachraňovať, spadol dole z chodníka smerom k Hornádu, mal zlomeninu dolnej končatiny. Hneď, keď sa stalo nešťastie, vyslali ďalšiu skupinu, ktorá ho z terénu vyslobodila.