Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Nedeľa odpustenia je oslava grékokatolíkov pred Veľkým pôstom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V tejto cirkvi sa pôst pred Veľkou nocou, čiže Paschou - Svätá štyridsiatnica začína o dva dni skôr ako v rímskokatolíckej či evanjelickej cirkvi, a to už v pondelok 27. februára.

Bratislava 26. februára (TASR) - V Gréckokatolíckej cirkvi oslávia dnes pred začiatkom Veľkého pôstu Nedeľu odpustenia, známu pod názvom Syropôstna nedeľa.

V tejto cirkvi sa pôst pred Veľkou nocou, čiže Paschou - Svätá štyridsiatnica začína o dva dni skôr ako v rímskokatolíckej či evanjelickej cirkvi, a to už v pondelok 27. februára.

Nedeľa odpustenia kladie dôraz na pôst a odpustenie, čím sa veriaci môžu oslobodiť od hriechov.

Počas večerných obradov v gréckokatolíckych kostoloch v Nedeľu odpustenia sa tradične zvykol konať hlboký a dojímavý obrad vzájomného odpustenia a zmierenia v rámci mníšskeho aj farského spoločenstva. Tento obrad pochádza zo starobylej praxe, keď mnísi zvykli odchádzať na celé 40-dňové pôstne obdobie do púšte.

"Vzájomné odpustenie medzi ľuďmi vystihuje podstatu odpustenia previnení, ktoré máme jeden voči druhému, aby aj nám boli odpustené naše hriechy, tak ako o to prosíme v modlitbe Otče náš:"...a odpusť nám naše viny, ako aj my odpúšťame svojim vinníkom...", pripomenul hovorca Bratislavskej gréckokatolíckej eparchie Stanislav Gábor.

Postoj vzájomného odpustenia uvádza ľudí do hlbšej pravdy o sebe samom. Je to možnosť pokorne sa skloniť a prosiť o odpustenie, uvedomujúc si svoje vlastné hriechy a slabosti. "Ak človek chce, aby mu bolo odpustené, potrebuje aj on sám odpustiť tomu, kto ho urazil. Iba tak môžeme začať konať pravé pokánie, ku ktorému Boh vyzýva ľudí prostredníctvom cirkvi," uviedol Gábor.