Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Začína sa petícia za voľnú nedeľu, cieľom je získať 100-tisíc podpisov

Ilustračné foto Foto: TASR

V NR SR sa už o prijatí zákona na ochranu nedele hlasovalo viackrát.

Bratislava 20. júla (TASR) - Prijatie zákona na ochranu nedele je cieľom občianskej petície, ktorú spúšťa Aliancia za nedeľu (AZN). Aby sa petíciou museli zaoberať aj poslanci NR SR, musí ju podpísať aspoň 100.000 občanov.
"Je vhodná doba, aby sa pod hlavičkou AZN zjednotili všetci ľudia dobrej vôle a spojili svoje sily do petície za prijatie zákona na ochranu voľnej nedele na Slovensku. Iba s pomocou Božou a s jednotným a spoločným postupom všetkých ľudí dobrej vôle, odborových zväzov, politických strán, tretieho sektora a cirkvi, sa nám môže podariť to, čo sa nám zdá na prvý pohľad nemožné," vyhlásil šéf AZN Anton Čulen.

AZN zároveň pripomína, že v NR SR sa už o prijatí zákona na ochranu nedele hlasovalo viackrát. "Vyzývame vládu, všetkých ľudí dobrej vôle, vedenie supermarketov, stavebné firmy, fyzické aj právnické osoby, občianske združenia, cirkevné spoločenstvá, odborové organizácie, zamestnanecké zväzy, politické strany, ale aj hnutia a združenia spoločenského, politického a kultúrneho života na Slovensku, aby aj oni podľa svojich možnosti a schopností upozornili rôznymi akciami na ochranu nedele a na hodnotu nedeľného a sviatočného pokoja a o pomoc pri petícii za prijatie zákona na ochranu nedele na Slovensku. Lebo nedeľa je pre všetkých občanov Slovenskej republiky a EÚ," apeloval Čulen.

Poslanec parlamentu za vládny Smer-SD Anton Martvoň na spustenie petície reagoval pre TASR slovami, že asi najideálnejšie by bolo, keby sa vytvoril prostredníctvom Zákonníka práce stav, aby v nedeľu mohol pracovať iba ten, kto chce a nemusel pracovať ten, kto nechce - tzv. právo voľby práce v nedeľu. "Výnimkou by museli byť povolania, ktoré majú obmedzené právo štrajku, a tak by boli vyňatí z práva voľby pracovať v nedeľu pre bezpečnosť štátu a ochranu života a zdravie občanov," odporučil Martvoň.

Osobne však nemá problém s tým, aby boli v nedeľu obchody zatvorené resp. otvorené len do určitej hodiny. "Na druhej strane, ak niekto má záujem pracovať a nie oddychovať a bude to na vôli pracovníka, malo by mu to byť umožnené. Napríklad, v Poľsku sú niektoré obchody otvorené aj v nedeľu, aj keď je to silno katolícka krajina," dodal.

Podpredseda KDH Pavol Abrhan pre TASR zdôraznil, že postoj jeho hnutia k ochrane nedele je dlhodobo pozitívny, preto takéto občianske iniciatívy podporuje a je ochotný petíciu podpísať. "Je dôležité posilňovať súdržnosť a rodiny a nabrať silu na prácu do nového týždňa," odvetil na otázku, prečo je voľná nedeľa potrebná.