Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Podnikatelia: Nedostatok pracovných síl brzdí slovenskú ekonomiku

Na archívnej snímke Peter Kremský. Foto: TASR - Martin Baumann

Riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska Peter Kremský upozornil, že situácia na trhu práce sa zhoršuje.

Bratislava 14. decembra (TASR) – Ekonomické prostredie na Slovensku sa neustále zhoršuje. Ukázal to pravidelný kvartálny prieskum Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS), ktorý vo štvrtok predstavil výkonný riaditeľ PAS Peter Kremský. Podľa aktuálneho prieskumu za tretí štvrťrok podnikateľské prostredie na Slovensku najviac ohrozuje nedostatok pracovných síl.

"Situácia na trhu práce sa zhoršuje. Vyzerá to tak, že sa veľmi ťažko dá nájsť ľudí, ktorí chcú pracovať, vedia pracovať a sú ochotní pracovať za takú mzdu, ktorú im firmy ponúkajú,"
upozornil Kremský.

"Priemerné mzdy rastú a tým, že sa neupravujú odpočítateľné položky, daňové a odvodové zaťaženie stále rastie," zdôvodnil s tým, že nedostatok pracovníkov sa stáva pre podnikateľov problémom číslo jeden. Podľa neho najviac prekvapil nezvyčajný vývoj práve v tejto oblasti, ktorá dosiahla najnegatívnejšie hodnotenie v histórii (-7,23 %).

Najhoršie hodnotenie zo všetkých položiek napriek tomu dosiahlo opäť uplatňovanie princípu rovnosti pred zákonom, ktoré sa zhoršilo o 7,45 %. "To sú veci, ktoré akoby podnikateľom hovorili, že sú tu tí naši ľudia, ktorí majú možnosť si to nejako zlepšiť a potom sme tu my ostatní, ktorí plníme štátny rozpočet a štát po nás tvrdo ide, ak čokoľvek porušíme alebo nedodržíme," priblížil Kremský. Veľmi negatívne je podnikateľmi hodnotená aj položka vymáhateľnosti práva a funkčnosti súdnictva, ktorú podľa PAS zhoršujú zvláštne súdne rozhodnutia.

Tradične pozitívne hodnotené položky týkajúce sa vlastného vplyvu podnikov na prostredie zaznamenali prepad a pohybujú sa okolo nuly, čo môže byť signálom spomaľovania slovenskej ekonomiky, upozornil Kremský.

Index podnikateľského prostredia sa dostal v treťom štvrťroku na hodnotu 48,6 bodu, čo znamená, že oproti predchádzajúcemu obdobiu klesol o 1,96 %. "Tretí štvrťrok 2017 nepriniesol žiadne veľké zmeny, v podstate pokračuje v relatívne silnom poklese, teraz je to znovu o zhruba 2 %," dodal Kremský.

Index vychádza z hodnotenia podnikateľov, ktorým upozorňujú na pokrok alebo úpadok jednotlivých oblastí podnikateľského prostredia.