Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Ministerstvo hospodárstva dozrie na prešetrenie tragédie v Mochovciach

Ilustračné foto, Mochovce Foto: TASR - Henrich Mišovič

K tragickej udalosti v Jadrovej elektrárni Mochovce došlo vo štvrtok 28. mája.

Bratislava 29. mája (TASR) - Ministerstvo hospodárstva SR vyjadruje úprimnú sústrasť rodine zosnulého 27-ročného Petra, pracovníka zo Sobraniec, ktorý vo štvrtok (28.5.) tragicky zahynul počas práce na dostavbe MO 34 v Jadrovej elektrárni Mochovce. Sľubuje, že dozrie na prešetrenie tragédie. Zároveň chce prísnejšie bezpečnostné opatrenia. V prípade, že sa preukáže pochybenie manažmentu spoločnosti, chce vyvodenie dôsledkov. Uviedla to hovorkyňa rezortu Miriam Žiaková.

"Ministerstvo hospodárstva bude dôsledne dozerať na prešetrenie tragédie a trvať na prijatí nových prísnejších bezpečnostných opatrení, aby sa v budúcnosti zabránilo podobnej tragédii," píše sa v stanovisku rezortu. Ministerstvo ďalej bude trvať na vyvodení "veľmi prísnych konzekvencií voči manažmentu spoločnosti, ak sa preukáže, že boli zanedbané bezpečnostné opatrenia a dodržiavanie BOZP, ak mohli zodpovední riadiaci pracovníci dodržiavaním prísnych zásad bezpečnosti tejto tragédii zabrániť".

K tragickej udalosti v Jadrovej elektrárni Mochovce došlo vo štvrtok 28. mája. Žiaková pripomenula, že podľa prvých výsledkov prešetrovania bol smrteľný úraz spôsobený únikom argónu pri zváračských prácach. "Napriek tomu, že privolaná záchranná služba dorazila na miesto nešťastia v priebehu niekoľkých minút, nevedela už pracovníkovi pomôcť," uviedla.

Dodala, že jeho kolega, ktorý ho našiel na podlahe nerezovej nádrže, mu chcel poskytnúť pomoc a z nádrže ho vytiahnuť. "Avšak pritom z rovnakého dôvodu - vdýchnutia argónu tiež v nádrži skolaboval. Vďaka rýchlej pomoci ďalších pracovníkov prežil a bol prevezený sanitkou do nitrianskej nemocnice. Odvčera prebieha vyšetrovanie udalosti v spolupráci s políciou a inšpektorátom práce," doplnila Žiaková.