Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

A. NEJEDLÝ: Protipovodňový balík sme pridelili už 620 obciam

Na snímke prezident HaZZ Alexander Nejedlý. Foto: TASR - Michal Svítok

Pre obce sa pripravil aj protipovodňový balík, ktorý bude pomáhať hlavne dobrovoľným hasičským zborom.

Bratislava 1. decembra (TASR) - Za posledných desať rokov spôsobili povodne na Slovensku škodu za viac ako 702 miliónov eur. HaZZ tak pripravil protipovodňové opatrenia za desiatky miliónov eur. Na dnešnom brífingu v Bratislave to uviedol prezident Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Alexander Nejedlý.

"Z Kohézneho fondu prostredníctvom Operačného programu životné prostredie sme pripravili projekt aktívnych protipovodňových opatrení, kde celkový rozpočet predstavuje viac ako 63 miliónov eur. Hlavnou ambíciou projektu je zvýšiť pripravenosť krajiny na povodne a zmierniť ich následky tým, že zefektívnime záchranárske jednotky a zlepšíme ich technickú vybavenosť," uviedol Nejedlý.

Predtým, ako pristúpili k nákupu techniky, urobili si podľa Nejedlého analýzu, pre ktoré oblasti je nová technika najnutnejšia.

"Sú to stovky, možno tisíce rôznych zariadení. Pre obce sme pripravili protipovodňový balík, ktorý bude pomáhať hlavne dobrovoľným hasičským zborom v prvej fáze, kým sa dostavia prvé jednotky," skonštatoval Nejedlý. Tento balík podľa neho už pridelili 620 obciam.

"Máme pripravených desať kilometrov protipovodňových bariér, 650 člnov, stovky kalových, ponorných a plávajúcich čerpadiel," doplnil.

Nejedlý zvlášť upozornil na špeciálne čerpadlo, ktoré má výkon viac ako 20.000 litrov za minútu, čo je podľa neho jeden zo svetových unikátov.