Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Nelegálne finančné prostriedky zhromažďovala KSČ v rokoch 1946-1948

Pohľad na historické zhromaždenie ľudu na Staromestskom námestí 21. februára 1948, na ktorom prehovoril predseda vlády Klement Gottwald. Foto: Archív TASR

Používali sa na financovanie straníckeho aparátu, luxusný tovar pre špičky strany, ale aj na financovanie nátlakových pouličných akcií.

Bratislava 24. februára (TASR) - Mladej českej generácii pojem "Víťazný február" často nič nehovorí, ale pre historikov je puč spred 70 rokov, z 25. februára 1948, nielen mementom, ale aj zdrojom prekvapení, uvádza sa v jednej z archívnych správ TASR.

Jedným z prekvapivých zistení je, že komunistom v roku 1948 sa podarilo zvíťaziť aj vďaka nelegálne získaným finančným prostriedkom, ktoré zhromažďovali v rokoch 1946-1948. Nelegálne získané peniaze sa používali na financovanie straníckeho aparátu, luxusný tovar pre špičky strany, ale aj na financovanie nátlakových pouličných akcií.

Podľa českého historika Františka Hanzlíka komunisti od roku 1946 organizovali rôzne nelegálne transakcie, do ktorých boli zapojené špičky Komunistickej strany Československa (KSČ). Do nelegálnych obchodov boli zapletení aj najvyšší predstavitelia, vrátane vtedajšieho generálneho tajomníka KSČ Rudolfa Slánského a predsedu vlády Klementa Gottwalda.

Komunisti v apríli 1946 rozbehli pašovanie brúseného skla a perál z továrne v Jablonci nad Nisou do Británie prostredníctvom diplomatických zásielok. O rok neskôr rozbehli pašovanie liehu do Nemecka a cigariet z Nemecka, Belgicka a Rakúska do Československej republiky (ČSR).

Najvýnosnejšou nelegálnou transakciou bola od roku 1947 tajná výmena nemeckých ríšskych mariek v Národnej banke podľa zvýhodneného kurzu, ich pašovanie do Nemecka a výmena za nové marky, americkú menu, zlato a tovar, ktorý sa pašoval späť do Československa a predával podnikom, súkromníkom aj šmelinárom. Tesne pred "Víťazným februárom", na prelome rokov 1947 a 1948 komunisti prepašovali do Nemecka 30 miliónov mariek. Peniaze viezlo dokonca nákladné auto Ústredného výboru (ÚV) KSČ.

Nelegálne aktivity zastrešovala pre ÚV KSČ od roku 1946 krycia obchodná firma Eupex v Prahe. Komunisti dokonca neváhali dať úplatok 50.000 Kč, aby firma dostala povolenie na vývoz a dovoz zo zahraničia. V roku 1948 dostala KSČ od tejto firmy asi 200 miliónov Kč v rôznych menách. Firma zanikla až v roku 1951.

"V Národnej banke zostalo po okupácii veľké množstvo nemeckých mariek (16 miliárd), ktoré už v tuzemsku neplatili, ale v Nemecku áno. Predseda vlády Klement Gottwald vymyslel, že by sa niektorým ministerstvám mohli predávať za zvýhodnený kurz. Kým obvyklý kurz kolísal medzi 50 haliermi a 1,5 Kč, Gottwaldov kurz bol bezkonkurenčný: marka za desať halierov. Vekslácky kurz najviac využívala KSČ, ktorá peniaze získavala pod zámienkou, že ide o peniaze pre ministerstvo financií," vysvetlil vtedy mechanizmus denník Mladá fronta dnes. O týchto transakciách vedeli iba najspoľahlivejší členovia bankovej rady.

Peniaze pre KSČ získal pred rokom 1948 aj predseda Národného pozemkového fondu Josef Smrkovský. Na základe jeho návrhu sa rozpredávali starožitnosti zo zámkov, ktoré mal fond vo svojej správe. Získaných asi 35 miliónov vtedajších korún použila KSČ na financovanie siete agrárnych tajomníkov v rámci okresných sekretariátov KSČ.