Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Nemajetková ujma je podľa Združenia sudcov Slovenska rozhodujúca

Prezidentka Združenia sudcov Slovenska (ZSS) Dana Bystrianska počas tlačovej konferencie o výsledkoch Hlavného zhromaždenia Združenia sudcov Slovenska 5. decembra 2012 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Výška nemajetkovej ujmy má byť podľa šéfky ZSS Dany Bystrianskej pre štát odpudzujúca. Žaloby dodnes stiahlo asi sto sudcov.

Bratislava 14. februára (TASR) - Nemajetková ujma má byť rozhodujúca pre určenie rozdielu v odmeňovaní sudcov všeobecných súdov a sudcov špecializovaného trestného súdu. Jej výška má byť primeraná, účinná a pre štát má pôsobiť odradzujúco, aby sa v budúcnosti vyvaroval prijímaniu podobných opatrení. V súvislosti s podávaním antidiskriminačných žalôb sudcov všeobecných súdov, to v dnešnom stanovisku pre média uviedla prezidentka Združenia sudcov Slovenska Dana Bystrianska.

"Každá diskriminácia je pre dotknutú osobu z objektívneho hľadiska ponižujúca. Dotknutá osoba má preto právo na náhradu nemajetkovej ujmy v peniazoch," povedala Bystrianska. Označovanie antidiskriminačných žalôb za nemorálne a neetické je podľa nej absurdné, pretože uplatňovanie práva na prístup k súdu je garantované ústavou a medzinárodnými dokumentmi. Bystrianska uviedla, že situácia na Slovensku je svetovým unikátom, pretože časť sudcov najvyššej súdnej inštancie je odmeňovaná podstatne nižšou odmenou, ako sudcovia súdu nižšej inštancie.

Približne 800 z 1300 slovenských sudcov zažalovalo štát pre diskrimináciu pri odmeňovaní v porovnaní so sudcami bývalého Špeciálneho súdu, teraz Špecializovaného trestného súdu. Minister spravodlivosti Tomáš Borec vyhlásil, že je ochotný ospravedlniť sa sudcom za diskrimináciu, s ich finančnými nárokmi však nesúhlasí. Asi stovka sudcov žaloby stiahla.