Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Podľa Németha teroristi nemajú nič spoločné s islamom, Šebej tvrdí iné

Predseda maďarského zahraničného výboru Zsolt Németh. Foto: TASR/MTI

"Zárodky terorizmu určite nie sú v dogmách islamu," uviedol predseda maďarského zahraničného výboru.

Bratislava 25. februára (TASR) - Teroristi z Blízkeho východu nemajú nič spoločné s islamom a ak budeme raziť teologickú líniu, nedostaneme sa na koreň problému terorizmu. Počas dnešného spoločného zasadnutia parlamentných zahraničných výborov krajín V4 v Bratislave to vyhlásil predseda maďarského zahraničného výboru Zsolt Németh (Fidesz).

"Zárodky terorizmu určite nie sú v dogmách islamu. Tieto dve veci by sme nemali spájať nenáležitým spôsobom," odporučil Németh s vyjadrením solidarity s obeťami Islamského štátu (IS).

Šebej varuje

Šéf slovenského zahraničného výboru František Šebej (Most-Híd) si myslí opak. "Nemôžme obviniť všetkých moslimov, že sú potenciálni teroristi, lebo to nie je pravda a nie je to fér. Nemožno sa však tváriť, že to nemá nič spoločné s islamom ako s náboženstvom. Islam vo svojom písme obsahuje určité zárodky toho, čo vidíme. Pozrime sa pravde do očí - stojíme pred hrozbou, ktorá má aj náboženský rozmer," apeloval Šebej.

Zároveň upozornil, že IS nie je niečo, čo by sa nachádzalo len v Sýrii a Iraku. "Veľké percento bojovníkov v IS sú mladí ľudia narodení aj v Európe a sú ich tisíce. Hľadajú niečo ako napĺňanie svojho života, vidia príležitosť spáchať beztrestne otrasné činy," dodal.