Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Nemocnice už nakupujú prístroje podľa nových pravidiel

Na archívnej snímke minister zdravotníctva SR Viliam Čislák Foto: TASR - Jakub Kotian

Nové pravidlá prinášajú podľa ministra zdravotníctva Viliama Čisláka zásadné zmeny, ktoré podstatne zvýšia transparentnosť a efektivitu nákupov prístrojov.

Bratislava 29. februára (TASR) - Štátne nemocnice už nakupujú zdravotnícku techniku po novom. Od decembra 2015 pre ne platia nové pravidlá pri tendroch nad 50.000 eur, limit bude postupne klesať. Okrem benchmarkingu cien sú povinné aj cost-benefit analýzy. Ministerstvo zdravotníctva už dostalo od nemocníc 30 žiadostí o spracovanie priemernej ceny rôznej zdravotníckej techniky. Na porovnávanie sa zatiaľ využívajú údaje o nákupoch zo Slovenska a Česka za posledných šesť rokov.

V rámci porovnávania cien v spomínaných prípadoch sa zanalyzovalo 373 zmlúv. Mapovali sa napríklad ceny anestéziologických prístrojov, operačných mikroskopov aj stolov, pľúcnych ventilátorov, sonografov či mamografov. V štyroch prípadoch už nemocnice prístroje aj obstarali. Ako prvé sa po novom nakúpili operačné stoly pre martinskú univerzitnú nemocnicu, mamograf a endoskopická zostava pre prešovskú fakultnú nemocnicu a servoventilátor pre Národný ústav tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie Vyšné Hágy. Výsledná cena bola nižšia ako priemer daných prístrojov.

Nové pravidlá prinášajú podľa ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (nominant Smer-SD) zásadné zmeny, ktoré podstatne zvýšia transparentnosť a efektivitu nákupov prístrojov. "Posudzovať sa budú napr. ekonomické prepočty, správnosť predpokladanej ceny zákazky, strategická opodstatnenosť nákupu atď. Ide o významný posun, pričom treba pripomenúť, že pri využívaní elektronického trhoviska na menšie nákupy boli zdravotnícke zariadenia hodnotené ako najaktívnejší obstarávatelia s využitím elektronického trhoviska," doplnil.

V rámci pilotnej fázy projektu benchmarkovania cien sa od 1. apríla 2016 posunie hranica povinnosti porovnávať ceny techniky zo súčasných 50.000 na 40.000 eur. Od septembra má klesnúť na 30.000 eur.