Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Slovensko

Nemocnice rokovali so zdravotnými poisťovňami

Dôvera prejavila ochotu vyjsť v ústrety všetkým zmluvným partnerom ANS s cieľom zabezpečiť zdravotnú starostlivosť pre svojich poistencov.

Bratislava 24. mája (TASR) - Zástupcovia Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) dnes rokovali so súkromnými zdravotnými poisťovňami o podmienkach ich zmlúv od júna. "Dôvera prejavila ochotu vyjsť v ústrety všetkým zmluvným partnerom ANS s cieľom zabezpečiť zdravotnú starostlivosť pre svojich poistencov. Vzhľadom na prebiehajúce rokovania v tejto chvíli nie je možné špecifikovať presné zmluvné podmienky," uviedla pre TASR PR špecialistka Dôvery Monika Šimunová.

Ako uviedla hovorkyňa Union zdravotnej poisťovne Judita Smatanová, ak sa 50-miliónová rezerva zo štátneho rozpočtu použije na zvýšenie platby za poistencov štátu, napríklad za II. polrok 2012, Union ZP je pripravená navýšené zdroje v plnej miere premietnuť do zmlúv s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti. "Úpravy do zmlúv zapracujeme po vzájomnej dohode s príslušnými poskytovateľmi formou osobitného dodatku v II. polroku tohto roku," priblížila pre TASR.

Zdôraznila, že zákon o minimálnych mzdových nárokoch zdravotných sestier a pôrodných asistentiek podľa prepočtov ministerstva zdravotníctva má za následok u poskytovateľov zvýšenie mzdových nákladov o približne 60 miliónov eur v tomto roku. Okrem toho majú platy rásť aj lekárom. "Je zrejmé, že úprava poistného za poistencov štátu v II. polroku 2012 o 50 miliónov eur nedokáže zabezpečiť plné pokrytie týchto zvýšených nákladov," poukázala. Chýbať tiež podľa jej slov majú peniaze z úspor na lieky, keďže sa referencovanie cien posunulo o tri mesiace.