Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Nemocnice sa s Union ZP na peniazoch na platy zatiaľ nedohodli

Ilustračné foto. Foto: TASR/Remiáš

Nemocnice potrebujú viac peňazí na vyššie platy zdravotníkov od nového roka.


Bratislava 26. januára (TASR) - Union zdravotná poisťovňa sa zatiaľ nedohodla s malými a strednými nemocnicami na úprave zmlúv od januára. K dnešnej ponuke najmenšej poisťovne by sa Asociácia nemocníc Slovenska (ANS), ktorá reprezentuje desiatky zariadení, mala vyjadriť v stredu (27.1.).

"Union ZP na dnešnom rokovaní ponúkla členom Asociácie nemocníc Slovenska príplatky vyššie ako v minulom roku napriek tomu, že príjmy Union zdravotnej poisťovne sú v roku 2016 nižšie a náš akcionár dlhodobo dotuje systém zdravotného poistenia na Slovensku," uviedla hovorkyňa poisťovne Judita Smatanová. Návrh považuje Union ZP za férový.

Posledný návrh súkromnej poisťovne nemocnice odmietli. Dôvodom bolo, že navrhnuté ceny znamenali podľa ANS zníženie v porovnaní s rokom 2015 a nepostačovali na pokrytie nárokov na tohtoročné zvýšenie miezd zdravotníkov. Na zvýšení platieb pre malé a stredné nemocnice sa s ANS už dohodli štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa aj súkromná Dôvera.

Nemocnice potrebujú viac peňazí na vyššie platy zdravotníkov od nového roka. ANS pred rokovaniami upozornila, že ak nepôjde do zdravotníctva viac peňazí, môže sa opakovať situácia z roku 2015. Nedofinancovaný rezort ohrozoval v malých a stredných nemocniciach sociálny zmier, tie uvažovali o redukcii oddelení či hromadnom prepúšťaní. Štát im nakoniec chýbajúce financie odklepol