Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Nemocnici sv. Michala platí VšZP ako vyvolenej, upozorňuje M. Faktor

Marian Faktor Foto: TASR/Michal Svítok

Podľa experta KDH pre zdravotníctvo je cenotvorba VšZP v prípade tejto nemocnice podozrivá aj preto, že prevádzkové náklady nových nemocníc sú nižšie ako tých starších.

Bratislava 15. februára (TASR) – Nemocnica sv. Michala v Bratislave spadajúca pod ministerstvo vnútra patrí podľa experta KDH pre zdravotníctvo Mariana Faktora medzi všeobecnými nemocnicami za vyvolené. Poukazuje, že štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) jej začala od začiatku roka platiť za hospitalizácie oveľa viac ako ostatným. Niektoré ceny má mať teraz nemocnica vyššie aj o 90 percent oproti iným zariadeniam.

„Preskočila všetky ostatné všeobecné nemocnice na Slovensku,“ vyhlásil Faktor na margo zvýšenia cien. Žiada preto ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (nominant Smeru-SD), aby platby pre nemocnicu preveril a za netransparentnú tvorbu cien vyvodil zodpovednosť. „Nie je dôvod na takýto extrémny skokovitý nárast,“ zdôraznil. Nemocnici, ktorá od minulého roka sídli v nových priestoroch na Cintorínskej ulici, vzrástli podľa jeho slov medziročne platby za hospitalizácie o 41 až 108 percent.

„Iné všeobecné nemocnice, v ktorých majú 20-ročné postele a opadáva v nich omietka, môžu o takomto zvýšení iba snívať. Ceny sú dokonca vyššie aj v porovnaní s fakultnými nemocnicami, a to o 30 a viac percent,“ doplnil. Na zvýšenie cien, aké nastalo v tomto prípade, nevidí Faktor žiadny objektívny argument. Vyššie ceny nemožno podľa neho obhájiť ani argumentom, že nová nemocnica poskytuje špičkovú medicínu, či tým, že ide o rezortnú nemocnicu so špeciálnym režimom, keďže v minulosti mala ceny štandardné.

Podľa experta KDH pre zdravotníctvo je cenotvorba VšZP v prípade tejto nemocnice podozrivá aj preto, že prevádzkové náklady nových nemocníc sú nižšie ako tých starších. „Niečo nie je v poriadku, ak úplne novej nemocnici za 50 miliónov eur zvýši poisťovňa medziročne cenu z 2847 eur na 5474 eur. To je prípad platby za hospitalizáciu na ARO v tejto nemocnici," skonštatoval. Situácia má byť aj dôsledkom chýbajúceho DRG, nového spôsobu odmeňovania nemocníc. Deklaroval, že KDH ho v prípade, že bude vo vláde, zavedie do roka.

"Účelové porovnávanie cien v Nemocnici sv. Michala považuje VšZP za súčasť predvolebnej kampane KDH," reagovala hovorkyňa poisťovne Petra Balážová. Poukázala, že ide o špecializovanú nemocnicu aj pre ústavných činiteľov či príslušníkov ozbrojených zložiek. "Nemožno ju teda porovnávať so všeobecnými nemocnicami," doplnila. Poznamenala, že zariadenie tiež predstavuje istú alternatívou modernej a komplexne vybavenej nemocnice až do postavenia novej univerzitnej nemocnice v Bratislave.

Nemocnica patrila doteraz podľa VšZP medzi zdravotnícke zariadenia s najnižšími cenami, teraz má vyrovnávať rozdiely. "V súčasnosti je Nemocnica sv. Michala pracoviskom s komplexnou špičkovou diagnostikou a moderne vybavenými operačnými sálami a lôžkovými oddeleniami, ktoré umožňujú poskytovanie najnáročnejšej, komplexnej a bezpečnej zdravotnej starostlivosti. Súčasné ceny, napríklad OAIM sú porovnateľné s cenami v iných univerzitných a fakultných nemocniciach s porovnateľným vybavením a VšZP ich vzhľadom na náročnosť poskytovanej zdravotnej starostlivosti považuje za primerané," zhrnula Balážová.