Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

VIDEO:Slovenská pošta vydala známku k 100. výročiu zjavenia vo Fatime

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Andrej Galica

Známku dnes slávnostne inaugurovali v rámci svätej omše v Kaplnke Panny Márie Fatimskej v miestnej časti mesta Nemšová Trenčianska Závada.

Nemšová 13. marca (TASR) - Slovenská pošta pri príležitosti okrúhleho výročia fatimských zjavení vydala poštovú známku 100. výročie zjavenia Panny Márie vo Fatime. Známku dnes slávnostne inaugurovali v rámci svätej omše v Kaplnke Panny Márie Fatimskej v miestnej časti mesta Nemšová Trenčianska Závada. Pre záujemcov bola k dispozícii príležitostná poštová priehradka s príležitostnou poštovou pečiatkou.

Ako TASR informovala hovorkyňa Slovenskej pošty Martina Macková, známka je výnimočná nielen pre svoj jedinečný dizajn, ale aj vďaka spolupráci s ďalšími krajinami – Portugalskom, Poľskom a Luxemburskom, kde vychádza s rovnakým motívom – sochou Panny Márie Fatimskej vo Fatime.

„Nová poštová známka má rozmery 30 x 80 milimetrov vrátane perforácie a vychádza vo forme hárčeka s jednou známkou. Technikou ofsetu ju vytlačila Poštovní tiskárna cenin Praha. Súčasne s poštovou známkou pošta vydáva obálku prvého dňa s pečiatkou s dátumom 13.3.2017 a domicilom mesta Bratislava. Dizajn poštovej známky a hárčeka navrhol Túlio Coelho z portugalského Atelier Design&etc. Za dizajnom pečiatky a rytiny stojí uznávaný slovenský umelec Ľubomír Žálec,“ uviedla Macková.

Ako dodala emisie poštových známok, pri ktorých Slovenská pošta spolupracuje s ďalšími krajinami, patria medzi veľmi žiadané. Pošta tiež pravidelne získava prestížne ocenenia na medzinárodných súťažiach o najkrajšie poštové známky Európy alebo sveta.