Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Slovensko

Robert Fico neočakáva od EÚ žiadne úľavy, chce rešpektovať pravidlá

Foto: TASR/Martin Baumann

Premiér pripustil, že pokiaľ bol v minulosti spor o to, nakoľko má Brusel zasahovať do národných ekonomík a tvorby rozpočtov, v súčasnej situácii už táto otázka vyzerá inak.

Bratislava 4. mája (TASR) - Nová slovenská vláda neočakáva žiadne úľavy z pravidiel EÚ, ktoré sa týkajú konsolidácie verejných financií.

"My v eurozóne chceme byť, eurozóna je pre nás klub a v klube platia aj nejaké pravidlá. My tieto pravidlá budeme samozrejme rešpektovať," avizoval dnes v rozprave k programovému vyhláseniu jeho druhej vlády premiér Robert Fico (Smer-SD).

Slovensko sa Bruselu zaviazalo, že do roku 2013 stlačí deficit verejných financií pod 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Členstvo v eurozóne je podľa Fica pre SR úspešným príbehom a rozhodnutie zaviesť euro nebude vláda nikdy spochybňovať.

"Slovensko nemôže za to, že iné krajiny zlyhali a spôsobili eurozóne nejaké ťažkosti," zdôraznil.

Premiér pripustil, že pokiaľ bol v minulosti spor o to, nakoľko má Brusel zasahovať do národných ekonomík a tvorby rozpočtov, v súčasnej situácii už táto otázka vyzerá inak.

"Ak nebudeme dávať dohromady fiškálne a hospodárske politiky v rámci eurozóny, to nemôže fungovať. Nie je možné mať spoločnú menu a súčasne si každá krajina vo fiškálnej a hospodárskej politike robí, čo chce," argumentoval.

Tu bude player


Slovensko však podľa neho bude presadzovať, aby sa popri ozdravovaní verejných financií kládol podstatne väčší dôraz na podporu hospodárskeho rastu. V tejto súvislosti ocenil aj názory kandidáta francúzskych socialistov na post prezidenta Francoisa Hollandea.

"Som pripravený podporiť za SR všetky takéto kroky, ktoré by v EÚ mohli byť prijaté. Prečo by sme nemohli mať pakt o hospodárskom raste?" spýtal sa slovenských poslancov. Neformálny summit európskych lídrov na túto tému pritom očakáva už na prelome mája a júna tohto roka.