Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Nepodpísanie zápisnice ÚVK nemá právne účinky, rozhodovať môže ÚS

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Jediný, kto môže rozhodnúť o platnosti alebo neplatnosti volieb, je Ústavný súd SR, ktorý má k voľbám zákonom predpísané špeciálne konanie, povedal Pavel Nechala.

Bratislava 26. mája (TASR) - Rozhodnutie zástupcov štyroch strán, ktoré kandidovali v sobotných (24. mája) eurovoľbách, nepodpísať zápisnicu Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) o výsledku volieb nemá žiadne právne účinky. Pre TASR to uviedol advokát spolupracujúci s Transparency International Slovensko (TIS) Pavel Nechala.

"Jediný, kto môže rozhodnúť o platnosti alebo neplatnosti volieb, je Ústavný súd (ÚS) SR, ktorý má k voľbám zákonom predpísané špeciálne konanie," povedal Nechala.

"Sťažnosť pre neústavnosť alebo nezákonnosť volieb môže podať aj politická strana, ktorá sa na nich zúčastnila," dodal. Takúto sťažnosť je však nevyhnutné podať do desiatich dní od oficiálneho vyhlásenia výsledkov volieb.

Väčšina členov ÚVK v nedeľu (25.5.) po 11.15 h podpísala zápisnicu o výsledku volieb do Európskeho parlamentu (EP). Zápisnicu však nepodpísali štyria členovia ÚVK.

Išlo o zástupcov strán VZDOR - strana práce, 7 Statočných, Úsvit a Priama demokracia. Ako TASR informovala zapisovateľka ÚVK Eva Chmelová, týmto stranám sa nepáčilo vedenie volebnej kampane v televízii, na billboardoch, ale aj na internete. "Podľa ich názoru bola v rozpore so zákonom a týmto chceli dať svoj nesúhlas s vedením volebnej kampane," priblížila dôvody Chmelová.

"Ak ju niektorý z nich nepodpíše, tak zákon hovorí, že má uviesť dôvod, ale nespôsobuje to neplatnosť," dodala Chmelová. Voľby za neplatné môže aj podľa nej vyhlásiť len Ústavný súd SR.

VZDOR - strana práce vo svojom vyhlásení uvádza, že televízia TA3 v predvolebnej diskusii "nevyváženým spôsobom oddelila kandidujúce strany na tzv. horúcich kandidátov a nás, ostatných nepohodlných". "Sme presvedčení, že odvysielaný program pod názvom 'Debata kandidátov na poslancov Európskeho parlamentu' nespĺňa zákonné definovanie," vysvetľuje Stano Pirošík (VZDOR - strana práce), prečo sa ich zástupca rozhodol nepodpísať zápisnicu ÚVK.