Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

S nepriamymi novelami zákonov, tzv. divokými jazdcami, sa skoncuje

Ilustračné foto Foto: TASR

Minister spravodlivosti Tomáš Borec predložil do pripomienkového konania nový zákon o tvorbe právnych predpisov, ktorý prílepky zakazuje.

Bratislava 4. mája (TASR) - Pod hlavičkou jedného zákona schvaľujú poslanci nepriame novely či tzv. prílepky, ktoré s pôvodným zákonom vôbec nesúvisia. V Česku Ústavný súd skoncoval s "divokými jazdcami" už pred ôsmimi rokmi. Takto tam nazývali nepriame novely. Naša vláda pristúpila k takémuto kroku teraz, píše dnešná PRAVDA.

Minister spravodlivosti Tomáš Borec predložil do pripomienkového konania nový zákon o tvorbe právnych predpisov, ktorý prílepky zakazuje. Platiť by mal od roku 2016. "Prístup k právu v jeho doterajšej forme prestáva byť pre adresátov práva zrozumiteľným vzhľadom na neustálu novelizáciu existujúcich právnych predpisov", reagovala pre denník hovorkyňa rezortu Alexandra Donevová.

Ústavný právnik Ján Drgonec je zvedavý, ako sa bude zákaz nepriamych noviel dodržiavať. Osobne sa mu nepáči, že poslanecké návrhy by postupovali rovnakým konaním, teda cez medzirezortné pripomienkovanie a legislatívnu radu vlády. "To je o absolútnej deformácii vzťahu parlamentu a vlády. Teda o posilňovaní postavenia vlády...", skonštatoval Drgonec. Téme sa venuje denník na druhej strane v príspevku s názvom "Z noviel zákonov majú zmiznúť divokí jazdci".