Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Nespokojní učitelia chcú vo viacerých mestách vytvoriť živú reťaz

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Počet učiteľov zapojených do štrajku postupne klesá.

Bratislava 31. januára (TASR) – Nespokojní učitelia chystajú na pondelok 1. februára v Bratislave ďalšiu protestnú akciu. Tentoraz pôjde o živú reťaz učiteľov, rodičov, študentov a všetkých nespokojných so stavom v školstve. Informuje tom Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU) na svojej webovej stránke.

Podujatie sa v hlavnom meste začne o 15.30 h na Námestí slobody. Živé reťaze sa uskutočnia aj v ďalších slovenských mestách. Napríklad v Topoľčanoch, Košiciach, Prešove, Prievidzi, Nitre, Trenčíne, Žiline či Trnave. Okrem toho protestujúci učitelia pripravujú demonštrácie, a to v pondelok v Martine či v stredu (3. 2.) v Ružomberku.

Počet učiteľov zapojených do štrajku postupne klesá. Kým koncom pracovného týždňa sa číslo pohybovalo okolo 10.600 štrajkujúcich, dnes o 16.30 h je toto číslo na úrovni vyše 9800. Poklesol aj počet zapojených škôl, a to z piatkových približne 760 na dnešných takmer 720.

Časť učiteľov vstúpila v pondelok 25. januára do ostrého, časovo neobmedzeného štrajku. Dôvodom vyhlásenia štrajku je podľa ISU dlhodobé ignorovanie požiadaviek učiteľskej obce, odborových a profesijných organizácií v školstve na zabezpečenie primeraného financovania školstva. Niektoré školy zostali zatvorené, inde vyučovanie prebieha v obmedzenom režime.

Na Slovensku je podľa údajov ministerstva školstva 2935 materských, 2113 základných a 868 stredných škôl. Učiteľov je približne 89.000.