Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Nespokojní učitelia opäť vyzvali vládu k splneniu ich požiadaviek

Na snímke vľavo Branislav Kočan a vpravo Vladimír Crmoman z Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) počas pochodu na Kollárovom námestí 1. júla 2016 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Požadujú, aby sa tarifné platy zvýšili v roku 2016 o 140 eur a o rok o ďalších 90. Vláda by mala prehodnotiť aj kreditné vzdelávanie učiteľov a navýšené rozpočty ministerstiev školstva a vnútra.

Bratislava 2. septembra (TASR) – Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU) dnes opätovne odoslala výzvu vláde, aby splnila požiadavky, o ktoré ju dlhodobo žiadajú. Nespokojní učitelia chcú, aby vláda i parlament legislatívnymi opatreniami zabezpečila zvýšenie tarifných platov všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve o 140 eur v tomto roku a o 90 eur od začiatku roka 2017.

Taktiež požadujú, aby bolo prehodnotené kreditné vzdelávanie učiteľov a navýšené rozpočty ministerstiev školstva a vnútra celkovo o 400 miliónov eur pre odstránenie rozdielov vo vybavenosti škôl.

Vladimír Crmoman z ISU tvrdí, že ich požiadavky neboli doteraz vypočuté a neprišla na ne adekvátna odpoveď. "Vyzývame opätovne vládu, aby sa postavila tvárou k našim požiadavkám. Záleží nám totiž, v akom prostredí pracujú učitelia, vychovávatelia, pedagogickí odborní zamestnanci a v akom prostredí sa učia deti," povedal Crmoman pred Úradom vlády v Bratislave. Podľa neho je potrebné zatraktívniť učiteľské povolanie a v školstve zrealizovať systémové zmeny, aby mali zamestnanci i žiaci v školách vytvorené kvalitné podmienky na prácu.

Ak vláda požiadavkám ISU nevyhovie, nespokojní učitelia sú pripravení vstúpiť 13. septembra do stupňovaného štrajku. V tento deň by sa na školách nemalo učiť jednu vyučovaciu hodinu. Ak situácia ostane rovnaká, v štrajku chce ISU pokračovať 21. septembra, kedy by sa na školách nemalo vyučovať už dve hodiny a 29. septembra, vtedy by sa zas učiť nemalo tri vyučovacie hodiny.

"Štrajk je najkrajnejšie riešenie a nie ja naším cieľom. Nás už to unavuje a chceme tiež normálne učiť, ale nemôžeme inak, keďže vláda nerieši hlavné problémy v školstve a stále sa to odsúva alebo rieši nedostatočne," skonštatoval Crmoman.

Predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek pre TASR tento týždeň povedal, že ich požiadavky sú jasne sformulované v deklarácii zväzu a partnerských organizácií na podporu skvalitňovania podmienok a úrovne vzdelávania a vedy na Slovensku. "Čakáme ešte na termín kolektívneho vyjednávania. Pokiaľ by sa uberalo takým smerom, že je nevýhodné a nebudú naplnené naše požiadavky, tak zvoláme mimoriadnu radu zväzu, ktorá prípadne rozhodne o proteste," povedal Ondek.

Ministerstvo školstva tvrdí, že v programovom vyhlásení sa vláda zaviazala, za predpokladu realizácie zásadných vnútorných zmien, zvýšiť tarifné platy učiteľov o šesť percent aj v rokoch 2018, 2019 a 2020. Zároveň podotklo, že iniciovalo rokovanie s ministerstvom financií, aby sa platy učiteľov v regionálnom a vysokom školstve zvýšili o šesť percent aj od januára 2017.

"Ich platy by tak celkovo stúpli do konca volebného obdobia o takmer 40 percent. Učitelia by sa tak stali jedinou kategóriou zamestnancov, ktorá bude mať garantovaný najvyšší nárast miezd v oblasti verejnej správy," konštatuje rezort. Uvedomuje si však, že ani takýto nárast miezd nezabezpečí posun Slovenska na priemernú úroveň platov učiteľov v EÚ a bude potrebné v ňom pokračovať. Téma zlepšenia súčasného stavu slovenského školstva by sa však podľa rezortu nemala zúžiť len na platy učiteľov.