Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

VIDEO: Do štrajku sa podľa organizátorov zapojilo takmer 1800 učiteľov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Vladimír Crmoman z ISU hovorí, že presne pred štyrmi rokmi sa konal jednodňový štrajk. Aj vtedy sa bojovalo za identické požiadavky, no vláda ich doteraz nesplnila a ignoruje ich naďalej.



Bratislava 13. septembra (TASR) - Do dnešného stupňovaného štrajku učiteľov sa zapojilo 1773 učiteľov zo 106 škôl. Informovali o tom zástupcovia Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU), ktorá štrajk organizuje. Zapojené sú školy zo všetkých krajov Slovenska. Najväčšie zastúpenie má Bratislavský, Košický a Banskobystrický kraj. Na Slovensku je približne 6590 škôl všetkých druhov a viac ako 71.500 učiteľov.

V dnešný deň sa na zapojených školách neučilo jednu vyučovaciu hodinu. Nespokojní učitelia žiadajú, aby vláda i parlament legislatívnymi opatreniami zabezpečili zvýšenie tarifných platov všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve o 140 eur v tomto roku a o 90 eur od začiatku roka 2017.

Taktiež požadujú, aby bolo prehodnotené kreditné vzdelávanie učiteľov a navýšené rozpočty ministerstiev školstva a vnútra celkovo o 400 miliónov eur na odstránenie rozdielov vo vybavenosti škôl. Ak situácia ostane rovnaká, v štrajku chce ISU pokračovať 21. septembra, kedy by sa v školách nemalo vyučovať už dve hodiny a 29. septembra tri vyučovacie hodiny.




"Práve pred štyrmi rokmi, 13. septembra, sa uskutočnil jednodňový štrajk, do ktorého sme sa zapojili a vtedy sme bojovali za identické požiadavky, ktoré doteraz neboli splnené a vláda ich neustále ignoruje," uviedol Vladimír Crmoman z ISU.



Štrajk považujú zástupcovia ISU už teraz za úspešný a očakávajú, že sa doň postupne zapoja ďalší učitelia. Podľa vlastných slov sú nespokojní pedagógovia pripravení rokovať s vládou o svojich požiadavkách. "Vyzývame vládu, aby splnila požiadavky. Sme pripravení hocikedy rokovať o oprávnenosti našich požiadaviek," dodal Crmoman.

Minister školstva Peter Plavčan (nom. SNS) už na avizovaný štrajk učiteľov reagoval tým, že pedagógom sa od septembra zvyšujú platy. "Prvé dva zákony, ktoré boli schválené v Národnej rade SR, sa týkali školstva a jeden z nich bol práve o zvyšovaní platov učiteľov, v ktorom určite chceme pokračovať, pretože to uvádza programové vyhlásenie vlády," povedal uplynulý týždeň.



Plavčan taktiež avizoval, že ho v tomto roku ešte čakajú rokovania s ministrom financií Petrom Kažimírom (Smer-SD) o zvyšovaní platov učiteľov v roku 2017.

K štrajku sa rozhodol nepripojiť Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku. Nepodporila ho ani Konfederácia odborových zväzov Slovenskej republiky

Do štrajku sa zapojil 100 percent pedagógov žiarskeho gymnázia

So 100-percentnou účasťou pedagogických zamestnancov sa do dnešného stupňovaného štrajku učiteľov zapojilo žiarske Gymnázium Milana Rúfusa.

Dôvodov, prečo sa do štrajku zapojili, je podľa riaditeľky gymnázia Dany Paálovej viac. "Je to podpora procesu skvalitňovania podmienok a hlavne úrovne vzdelávania v Slovenskej republike, takže nechcem to zužovať na tie dve podmienky, ktoré si stanovila Iniciatíva slovenských učiteľov (ISU). Určite je to širší rozmer," poznamenala v tejto súvislosti.

Štrajk prebiehal na škole počas 2. vyučovacej hodiny v čase od 7.50 h do 8.35 h, kedy sa neučilo. Škola však podľa jej slov pre žiakov ostala otvorená, v nižších ročníkoch osemročného gymnázia bol v triedach zabezpečený dozor.

Či budú na škole v štrajku pokračovať aj v budúcich týždňoch je podľa Paálovej zatiaľ otázne, dôvodom je podľa jej slov najmä nevhodný spôsob štrajku. "Ide o dosť nešťastnú formu, pretože ak majú stále odpadávať tie isté hodiny, tak to nie je pre žiadnu školu prípustné aby napríklad z 33 hodinovej dotácie na školský rok, päť až desať hodín odpadlo kvôli štrajkom," vysvetlila.