Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

FOTO: Netopier roka - raniak hrdzavý žije aj na sídliskách v mestách

Netopier raniak hrdzavý Foto: Spoločnosť pre ochranu netopierov na Slovensku

Raniak vie letieť rýchlosťou viac ako 50 kilometrov za hodinu. Loví vo výškach až do 1000 metrov na otvorených priestranstvách, nad lesným porastom či nad vodnými plochami.

Bratislava 6. februára (TASR) - S netopierom roka 2016 - raniakom hrdzavým sa môžu ľudia najčastejšie stretnúť na sídliskách v mestách. "Vytvára tam početné kolónie a osídľuje štrbiny a dutiny medzi panelmi. V posledných rokoch je tento druh ohrozený najmä zatepľovaním budov a naša spoločnosť mu venuje veľkú pozornosť," hovorí Martin Ceľuch zo Spoločnosti pre ochranu netopierov na Slovensku.

Slovensko je významné zimovisko tohto druhu a miesto, kde sa pári v jesennom období. Na jeho záchranu sa realizovali dva rozsiahle projekty financované z nadácie DBU a programu LIFE+ Európskej komisie. "Každoročne zachraňujeme stovky raniakov, ktoré zablúdia do bytov, keď hľadajú úkryty v panelákoch. Druh je na Slovensku stále veľmi početný a prispieva tak k pestrosti života v mestách, čo zvyšuje ekologickú stabilitu," priblížil Ceľuch.

Raniak je typickým lesným druhom, ale vyskytuje sa tiež v mestách. Úkryty si nachádza v dutinách stromov a na juhu Európy tiež v jaskyniach. Raniak vie letieť rýchlosťou viac ako 50 kilometrov za hodinu. Loví vo výškach až do 1000 metrov na otvorených priestranstvách, nad lesným porastom či nad vodnými plochami. Živý sa najmä väčším hmyzom, ako sú nočné motýle a chrobáky. Na jar a na jeseň je možné raniaka pozorovať, ako loví aj v priebehu dňa.