Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Slovensko

Neurologička: Parkinsonova choroba môže vyústiť do demencie

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Liečba Parkinsonovej choroby sa zameriava na zmiernenie symptómov a spomalenie progresie ochorenia. Pacientom pomáhajú tiež rôzne terapie, akými ako sú fyzioterapia, ergoterapia a logopédia.

Bratislava 11. apríla (TASR) - Medzi najčastejšie symptómy Parkinsonovej choroby patrí stuhnutie svalov, tras rúk, pomalosť pohybu, poruchy rovnováhy a koordinácie. Pacient môže mať aj problémy s rečou, zvýšenými emocionálnymi prejavmi, nespavosťou a únavou. Objavovať sa môžu tiež príznaky demencie, upozornila neurologička Ronnie Šandorová Traubnerová z bratislavskej Agel Clinic.

"Prevencia Parkinsonovej choroby nie je možná. Všeobecne sa však odporúča zdravý životný štýl, dostatočné množstvo spánku, pravidelná fyzická aktivita a vyvážená strava, ktorá obsahuje dostatok antioxidantov," povedala. V prípade podozrenia na Parkinsonovu chorobu by mali pacienti podľa nej vyhľadať odbornú lekársku pomoc, aby ich mohli čo najskôr správne diagnostikovať a začať s adekvátnou liečbou.

Liečba Parkinsonovej choroby sa zameriava na zmiernenie symptómov a spomalenie progresie ochorenia. Pacientom pomáhajú tiež rôzne terapie, akými ako sú fyzioterapia, ergoterapia a logopédia. V prípade neúčinnosti liečby a zhoršovania stavu sa môže indikovať aj chirurgická liečba.