Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

VIDEO: Nevidiacim odmieta zastaviť asi pätina vodičov

Nevidiaci prechádza cez priechod pre chodcov na sídlisku KVP počas Svetového dňa bielej palice 15. októbra 2014 v Košiciach. Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska pripravila bezpečnostno-dopravnú akciu, počas ktorej upozorňovala vodičov na potrebu zastaviť a dať prednosť chodcovi s bielou palicou. Foto: TASR/František Iván

Hoci je pomoc zo strany zdravých ľudí intenzívnejšia, mnohí sa pomôcť stále boja, pretože nevedia ako. Upozornila dnes na to Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS).

Bratislava 21. mája (TASR) – Asi pätina vodičov nezastaví podľa štatistík nevidiacemu človeku na priechode pre chodcov. Hoci je pomoc zo strany zdravých ľudí intenzívnejšia, mnohí sa pomôcť stále boja, pretože nevedia ako. Upozornila dnes na to Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS). Tento rok oslavuje 25. výročie svojho vzniku.



"Veľakrát si neuvedomia, že nevidiaci je odkázaný sám na seba. Všetko je o výchove človeka, situácia sa však posledné roky vo vnímaní nevidiacich výrazne zlepšila," povedala pre TASR riaditeľka ÚNSS Tatiana Winterová. Stačí podľa nej, ak sa človek hendikepovanému nenanúti. "Je však prirodzené spýtať sa, či nepotrebuje pomoc," podotkla.

Strata zraku je podľa nej veľmi vážna vec, a to nielen po psychickej stránke. Človek sa nevie orientovať po známych trasách, poradiť si v domácnosti, na úradoch. "Psychika môže nevidiaceho dohnať k strate zamestnania, má depresie, pocit z nepotrebnosti," uviedla Winterová. Pomoc v tomto období poskytuje únia, ktorá sa ich snaží opäť zaradiť do spoločnosti.

"Vlani sme sociálne služby poskytli takmer 2400 klientom, čo predstavovalo vyše 21.000 hodín. Pomohlo tak asi 32 odborných poradcov," informoval predseda únie Branislav Mamojka. Poradcovia pomáhajú nevidiacemu pri uplatňovaní svojich práv či vybavovaní optických a kompenzačných pomôcok. Poskytujú im informácie v oblasti vzdelávania a práce, v rodnom meste ich učia pohybovať sa po najfrekventovanejších trasách. Únia sa zapája do tvorby legislatívy, aktívna je aj v sprístupňovaní stavieb a verejných priestorov pre nevidiacich.

Svoju činnosť financuje únia zväčša z výnosov verejných zbierok, ktoré každoročne organizuje. Príspevky od krajov na sociálnu činnosť sú podľa Winterovej nepostačujúce, poradcom stačia na plat niečo nad úrovňou minimálnej mzdy. Riaditeľka kritizuje aj dotačnú politiku zo strany ministerstva práce.

Život nevidiaceho dnes môžu zdraví ľudia okúsiť aj v bratislavských priestoroch ÚNSS. Koná sa tam deň otvorených dverí, potrvá do 17.00 h. Možno si tu vyskúšať chôdzu s bielou palicou, činnosti v domácnosti bez zrakovej kontroly, kompenzačné pomôcky i ukážky práce s vodiacim psom.

Pre návštevníkov je pripravená aj výstava fotografickej súťaže, na ktorej sa podieľali zrakovo postihnutí. Ľudia si tiež môžu nechať odborníkmi preventívne vyšetriť zrak.

ÚNSS je najväčšou organizáciou zastupujúcou zrakovo postihnutých ľudí. V súčasnosti má vyše 4000 členov združených v 65 základných organizáciách. Svoje služby, poradenstvo a aktivity poskytuje v rámci celého Slovenska bezplatne.