Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Nevinný muž sedel vo väzení 16 mesiacov

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász

Polícia chytila v decembri 2010 muža bez dokladov, ktorý chcel vykradnúť novinový stánok. Páchateľ sa jej predstavil ako Peter Vég.

Bratislava 21. septembra (TASR) - Šestnásť mesiacov za vykradnutie novinového stánku v Bratislave si odsedel vo väzení Peter Végh, pritom bol nevinný. Uviedla to dnes televízia Markíza vo svojom večernom spravodajstve, jeho nevinu dokázala na základe odtlačkov prstov.

Podľa Markízy polícia chytila v decembri 2010 muža bez dokladov, ktorý chcel vykradnúť novinový stánok. Páchateľ sa jej predstavil ako Peter Végh, policajti mu uverili, obvinili ho, obžalovali a súd mu vymeral 16-mesačný trest. Do výkonu trestu v leopoldovskej väznici nastúpil, hoci mal byť nevinný. Polícia mala k dispozícii Véghove odtlačky prstov a odtlačky z miesta činu, avšak neporovnala ich. Urobila to Markíza s pomocou znalca z oblasti daktyloskopie. Podľa jej zistení odtlačky nie sú totožné a ide o dve odlišné osoby. Televízii, ktorá vo svojom spravodajstve na prípad upozornila už v januári 2013, sa podarilo vypátrať aj skutočného páchateľa. Má byť ním Véghov brat Martin.

Markíza tvrdí, že jej zistenie už preveruje polícia aj prokuratúra. Súd na jej otázky, prečo nenariadil porovnať odtlačky prstov, odpovedal, že vyhodnocovanie dôkazov je na úvahe súdu.