Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Nezávislým kandidátom sa dvere do parlamentu neotvoria

Ilustračné foto Foto: TASR - Štefan Puškáš

Plénum dnes nepodporilo návrh zákona o hospodárení nezávislých poslancov NR SR a financovaní ich činnosti od členov klubu OĽaNO, ktorí chceli umožniť kandidatúru aj nezávislým kandidátom.

Bratislava 26. mája (TASR) - Voliči si v parlamentných voľbách budú naďalej vyberať len spomedzi kandidátok politických strán. Nezávislí kandidáti možnosť uchádzať sa o ich priazeň nedostanú. Plénum dnes totiž nepodporilo návrh zákona o hospodárení nezávislých poslancov NR SR a financovaní ich činnosti od členov klubu OĽaNO, ktorí chceli takouto cestou umožniť kandidatúru aj nezávislým kandidátom.

Obyčajní tiež chceli umožniť voličovi jednou voľbou zvoliť poslancov z rôznych politických strán, prípadne nezávislých kandidátov. Volič by tak nebol nútený vyberať si kandidačnú listinu alebo kandidátov len z jednej politickej strany. "Návrh zákona tak reaguje na dlhodobú požiadavku občianskej spoločnosti o oslabenie vplyvu politických strán na riadenie štátu a spoločnosti," tvrdili predstavitelia hnutia.

Podľa novej právnej normy teda mohli kandidátov na poslancov naďalej navrhovať politické strany a ich koalície. Súčasne však mala byť možnosť uchádzať sa o mandát aj pre občanov v pozícii nezávislých kandidátov, ktorých kandidatúru by petíciou podporilo aspoň 10.000 ľudí. Zodpovedné za zostavenie celkového zoznamu nezávislých kandidátov malo byť ministerstvo vnútra.

Nezávislí kandidáti mali byť na samostatnej kandidačnej listine zoradení v abecednom poradí a občania by si tak mohli vybrať desať ľubovoľných uchádzačov z najviac desiatich kandidačných listín. "V praxi si každý volič bude môcť jedným hlasovaním vybrať najviac desať svojich kandidátov z rôznych politických strán a koalícií, ako aj z nezávislých osobností," píše sa v neschválenom návrhu.