Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Neziskové organizácie vítajú rozhodnutie D. Kováčika vzdať sa funkcie

Na snímke Xénia Makarová z nadácie Zastavme korupciu, archívne foto. Foto: TASR - Pavol Zachar

Nezisková organizácia víta, že kandidáti na špeciálneho prokurátora budú musieť absolvovať verejné vypočutie v Ústavnoprávnom výbore NR SR.

Bratislava 12. novembra (TASR) - Neziskové organizácie Via Iuris a Nadácia Zastavme korupciu vítajú rozhodnutie Dušana Kováčika vzdať sa funkcie špeciálneho prokurátora. TASR o tom informovali Xénia Makarová z Nadácie Zastavme korupciu a hovorkyňa Via Iuris Katarína Žitniaková.

"Aj pri plnom rešpektovaní prezumpcie neviny totiž už jeho doterajšie pôsobenie na čele úradu špeciálnej prokuratúry podľa nás nespĺňalo očakávania kladené na túto funkciu," zdôraznila Makarová. Zastavme korupciu upozorňuje, že v minulosti dozoroval viaceré citlivé kauzy, ktoré boli zastavené alebo ich vyšetrenie nezaznamenalo výraznejší posun. "Nevysvetlil tiež vôbec dostatočne, odkiaľ vzal v hotovosti vyše 200.000 eur, ktoré pred tromi rokmi niesol do banky," poznamenala.

Do podateľne Národnej rady (NR) SR bolo doručené písomné oznámenie Dušana Kováčika o vzdaní sa funkcie 11. novembra. Potvrdil to TASR odbor komunikácie s médiami a verejnosťou NR SR. "Vzhľadom na aktuálne dianie súvisiace s väzobne stíhaným Dušanom Kováčikom, ale aj prokuratúrou ako inštitúciou všeobecne potrebujeme všetci záruku, že taký zásadný post, akým je šéf špeciálnej prokuratúry, bude obsadený odbornou, ako aj morálnou autoritou," podotkla Žitniaková z Via Iuris.

Nezisková organizácia víta, že kandidáti na špeciálneho prokurátora budú musieť absolvovať verejné vypočutie v Ústavnoprávnom výbore NR SR. "Na budúceho špeciálneho prokurátora by mali byť podľa Via Iuris kladené vysoké nielen odborné, ale aj osobnostné nároky," dodala Žitniaková.