Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

Neziskovky vyzývajú priemiéra, aby nedotoval lobistické skupiny

Robert Fico Foto: TASR/Štefan Puškáš

Neziskové organizácie poslali premiérovi otvorený list.

Bratislava 14. apríla (TASR) - Zástupcovia 43 neziskových organizácií a občianskych združení vyzvali premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby upravil súčasný dotačný systém pre neziskový sektor tak, aby bol solidárny, transparentný a slúžil verejnému záujmu, nie politickým a lobistickým záujmovým skupinám. Vyplýva to z otvoreného listu za reformu vzťahov medzi tretím sektorom a štátnou správou, ktorý neziskovky poslali premiérovi.

"Vážený pán premiér, obraciame sa na vás s prosbou o sprísnenie pravidiel pre grantové komisie tak, aby politickí lobisti a aktivisti nemohli viac čerpať štátne dotácie," píše sa v otvorenom liste. Signatári poukazujú na to, že štát dal za rok 2012 vyše 480.000 eur na ideologické aktivity rodovej LGBTI loby a žiadajú o obmedzenie dostupnosti dotácií pre lobistické mimovládne organizácie.

"Žiadame tak s vedomím, že tým obmedzíme aj našu vlastnú činnosť. Robíme to ale z presvedčenia, že služba spoločnosti nie je zárobková politická činnosť na úkor ostatných občanov. O to viac v dobe, keď štát bojuje s nedostatkom financií v oblasti služieb vo verejnom záujme, najmä v zdravotníctve, v školstve, či v sociálnej oblasti," uvádzajú aktivisti.

Signatári výzvy sa odvolávajú na kritiku premiéra Fica, ktorú v tejto súvislosti povedal na pôde Matice slovenskej vo februári tohto roka. "Ako ste v Matici slovenskej zdôraznili, úlohou tretieho sektora je služba celej občianskej spoločnosti, bez nárokovania si špeciálnych výsad. Treba preto zadefinovať jasné, transparentné a jednotné pravidlá pre rozdeľovanie verejných financií, aby viac nedochádzalo k zneužívaniu štátnej správy na financovanie lobistov a politických aktivistov," konštatujú signatári.