Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Slovensko

Neziskovky žiadajú pre mrazy väčšiu všímavosť voči ľuďom bez domova

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nocľaháreň Depaul v Bratislave bude otvorená každý jeden večer.

Bratislava 10. februára (TASR) – Najbližšie dni budú pre ľudí bez domova pre mrazivé počasie veľmi ťažké. Upozorňuje na to nezisková organizácia Depaul Slovensko, ktorá preto žiada verejnosť o ostražitosť.

Nocľaháreň Depaul v Bratislave bude otvorená každý jeden večer. "Nebojte sa prihovoriť ľuďom v núdzi, povedať im o našej službe. Nedovoľme, aby sme v dôsledku mrazov prišli o ľudské životy, ľudia na ulici potrebujú našu pomoc azda viac než kedykoľvek predtým," uviedla neziskovka.

Občianske združenie Vagus, ktoré sa v Bratislave tiež venuje pomoci ľuďom bez domova, pravidelne žiada verejnosť v chladnom až mrazivom počasí o väčšiu všímavosť svojho okolia. Stovky ľudí, ktorí nemajú domov, sa totiž podľa neziskovky môžu ocitnúť v ohrození života. Vagus žiada ľudí, aby sledovali svoje okolie a ak vidia človeka v ohrození, venovali mu čo najskôr pozornosť. "Oslovte ho a zistite, v akom je stave. Ak máte možnosť, ponúknite teplý nápoj, prikrývku," radí združenie. Ak ide o akútne ohrozenie života, odporúča ihneď volať tiesňovú linku 155.

V prípade nejasností, ako postupovať, môže verejnosť kontaktovať aj linku Vagusu na čísle 0949 655 555 v pondelok až sobotu od 17.00 do 21.00 h. Združenie volajúcemu poradí a v prípade potreby vyrazí na miesto. "Ak náhodou nemôžeme zdvihnúť, zanechajte nám odkaz alebo správu, zavoláme naspäť," podotkla neziskovka.