Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

Neziskový sektor odsúdil stredajší útok na premiéra Roberta Fica

Na snímke policajné autá na Námestí baníkov v Handlovej po streľbe na premiéra Roberta Fica v Handlovej v okrese Prievidza v stredu 15. mája 2024. Foto: TASR- Alexandra Moštková

Občianska iniciatíva Mier Ukrajine dúfa v záchranu života premiéra.

Bratislava 15. mája (TASR) - Komora mimovládnych neziskových organizácií (MNO) pri Rade vlády Slovenskej republiky pre mimovládne neziskové organizácie odsúdila stredajší útok na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktorý sa odohral po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej. Premiérovi zároveň popriali skoré uzdravenie a pokojnú cestu spať do výkonu verejnej funkcie. Útok odsúdili aj organizácie Zastavme korupciu, Transparency International, Amnesty International a Mier Ukrajine.

"My, zástupcovia platforiem Mimovládnych neziskových organizácií zastúpených v KOMORE MNO pri rade Vlády SR pre MNO rázne odsudzujú všetky akty násilia, ktorými eskaluje napätá situácia v našej rozdelenej spoločnosti," uviedli. Veria, že cestou k znižovaniu akéhokoľvek napätia je vzájomné spoznávanie sa, vysvetľovanie, porozumenie a budovanie dôvery.

Nadácia Zastavme Korupciu dôrazne odmieta a odsudzuje prejavy nenávisti vo všetkých jej podobách. "Premiérovi Robertovi Ficovi prajeme, aby sa z útoku zotavil," uviedli.

Transparency International zaželali premiérovi aj lekárom, aby náročnú situáciu čo najlepšie zvládli. Zároveň veria, že okolnosti útoku budú čo najskôr prešetrené. Konštatovali, že atmosféra vo verejnom priestore na Slovensku je už dlhšie vybičovaná a plná nenávisti, čo vytvára podhubie aj pre tragédie.

Amnesty International označili útok na premiéra za krutý a neospravedlniteľný čin, ktorý nemožno tolerovať. Premiérovi zaželali skoré zotavenie a veľa síl. Tiež vyzývajú relevantné orgány na bezodkladné vyšetrenie útoku, ako aj vyvodeniu zodpovednosti voči páchateľovi.

Nadácia Pontis v tejto súvislosti vyzvala všetkých, aby neprispievali k šíreniu nenávisti a osočovaniu jednotlivcov alebo celých skupín spoločnosti, ale pokúsili sa o vzájomný rešpekt. Atentát na premiéra považujú za neospravedlniteľný čin, ktorý nemá miesto v civilizovanom svete.

Občianska iniciatíva Mier Ukrajine dúfa v záchranu života premiéra. "Bez ohľadu na názorové a politické rozdiely sme proti akémukoľvek násiliu či agresii. Ľudský život si v našej krajine vážime nadovšetko," doplnili.