Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Strhujúce obrazy Nežnej: Nádej, irónia a osudy, mladý Havel a Schuster

Na Námestí SNP v Bratislave sa 9.decembra 1989 konalo zhromaždenie občanov zvolané Koordinačným výborom občianskej iniciatívy Verejnosť proti násiliu. Foto: TASR/Vladimír Benko

Čomu verili ľudia v roku 1989? Teraz.sk ponúka fotografie z archívu TASR aj s originálnymi popiskami. Mladý Kňažko, Budaj, Kryl, Čič, štúdio STV, OF a VPN. Takto ich videli fotografi revolučnej doby.

Bratislava 17. novembra (Teraz.sk) – Po vyše štyridsiatich rokoch vlády Komunistickej strany Československa ľudia v novembri 1989 uverili, že zmena je na dosah ruky. Že pravda a láska zvíťazia nad zlobou a nenávisťou. Že zavedieme demokraciu, otvoríme hranice a do piatich, maximálne desiatich rokov dobehneme v životnej úrovni Rakúsko.

Novinár rakúskeho denníka Der Kurier Franz Eder v roku 2008 pre TASR konštatoval, že atmosféra v uliciach Bratislavy bola koncom novembra 1989 nádherná. „Ale bolo to také euforické, že už vtedy som sa obával, že bude nasledovať studená sprcha. Že odstránením železnej opony sa odstránil jeden veľký problém, ale čakala na vás trhová ekonomika postavená na výkonoch,“ poznamenal.

„Bol som si istý, že vás čakajú hospodárske problémy a vývoj potom prekvapivo ukázal, že to Slovensko zvládlo veľmi dobre. Na tie časy ste mali celkom schopných politikov - vizionárov. A veľa Slovákov, ktorí boli predtým v zahraničí, sa vrátilo a tí tiež pomohli. Napokon Slovensku veľmi pomohla inteligentná daňová politika, bez nej by tu Volkswagen nebol,“ konštatoval rakúsky novinár.

Ulice Československa

Prahu, Bratislavu, ale aj Košice či Banskú Bystricu zaplnili desiatky tísíc demonštrantov. O čo bojovali? Tu sú obrázky s originálnymi popiskami dobových fotografov.

Generálny štrajk a manifestácia na Václavskom námestí v Prahe na podporu Občianskeho fóra 27 novembra 1989 .
Foto: TASR/ČTK


Manifestácia desaťtisícov Bratislavčanov na Námestí SNP v Bratislave 24. novembra 1989.
Foto: TASR/Vlastimír Andor


Desaťtisíce obyvateľov Banskej Bystrice a okolia vyjadrili 27.novembra 1989 na Námestí SNP v Banskej Bystrici svoju podporu generálnemu štrajku.
Foto: TASR/Peter Lenhart


Solidaritu s rumunským ľudom, ktorý prežíval občiansku vojnu, prišli 23. decembra 1989 na bratislavské Námestie SNP pokojnou manifestáciou vyjadriť tisíce obyvateľov hlavného mesta SR. Zhromaždenie zorganizovala Verejnosť proti násiliu. Na sn. Ján Budaj (vpravo) a Alexander Dubček (vľavo) medzi manifestujúcimi.
Foto: TASR/Peter Brenkus


Plagáty, grafiti, symboly a transparenty Nežnej revolúcie vo fotogalérii



Protesty študentov

Z hlavnej železničnej stanice v Bratislave vypravili 6.decembra 1989 Vlak Nežnej revolúcie, študentský vlak z Bratislavy do Košíc cez Žilinu. Viezlo sa v ňom asi tisíc vysokoškolákov, členovia Radošinského naivného divadla, herci ai. Vo väčších mestách z neho vystupovali okolo 20-členné skupiny, ktoré sa tam zúčastnili na miestnych mítingoch. Na snímke študenti mávajú z okien, vlak je polepený plagátmi s heslami, napr. "Sme iba pešiaci,", "A čo miliardári?" , "Nechceme násilie" a pod.
Foto: TASR/Alexander Buzinkay


Študenti vytvorili 7.decembra 1989 živú reťaz pred Úradom vlády SSR na Gottwaldovom námestí v Bratislave. Cieľom bolo vyjadriť nespokojnosť s čiastkovými úpravami federálnej vlády, ako aj neschopnosťou oficiálnych miest riešiť pripomienky študentov. Podujatie zorganizoval Celoslovenský koordinačný výbor vysokoškolákov.
Foto: TASR/Ivan Rychlo


Podpora umelcov

Námestie SNP v centre Bratislavy sa 9.decembra 1989 opäť zaplnilo občanmi, ktorí pokojnou manifestáciou vyjadrili nesúhlas s odďaľovaním plnenia požiadaviek občianskej iniciatívy Verejnosť proti násiliu a študentského hnutia. Na snímke český pesničkár Karel Kryl , ktorého privítali účastníci veľkým aplauzom.
Foto: TASR/Ivan Rychlo


Desaťtisíce Bratislavčanov sa 27. novembra 1989 v popoludňajších hodinách zišlo opäť na mohutnej manifestácii na Námestí SNP v Bratislave. Na námestí SNP prehovoril k zhromaždeným aj spisovateľ Pavel Kohout, ktorý sa tu zastavil na ceste z Rakúska do Prahy po 11 ročnej emigrácii v zahraničí.
Foto: TASR/Ivan Rychlo


Politické rokovania a televízne štúdio

V Slovenskom národnom divadle sa 29. novembra 1989 uskutočnilo manifestačné zhromaždenie, účastníci ktorého nadšene privítali podpis dohody medzi Občianskym fórom a Verejnosťou proti násiliu. Obsiahlej diskusie sa zúčastnili okrem iných aj Václav Havel (vľavo) a Milan Kňažko (3. zľava).
Foto: TASR/ Peter Brenkus


V bratislavskom televíznom štúdiu 2 v Mlynskej doline sa počas "Nežnej" revolúcie v roku 1989 pravidelne konal dialóg za okrúhlym stolom k situácii v Bratislave. Na snímke z 28.novembra 1989 zástupcovia výboru občianskej iniciatívy Verejnosť proti násiliu, zľava Vladimír Ondruš, Milan Kňažko, Zuzana Mistríková, Ján Budaj a Miroslav Kusý.
Foto: TASR/Ivan Rychlo


Na snímke z 24. novembra 1989 vedúca osobnosť politických zmien v novembri 1989 Václav Havel (vpravo) a vedúca osobnosť Pražskej jari 1968 Alexander Dubček si pripíjajú na rezignáciu predsedníctva Komunistickej strany Československa.
Foto: TASR/AP


Na archívnej snímke z 12. decembra 1989 predseda vlády SSR Milan Čič (druhý vľavo) počas príhovoru, vpravo je minister financií Michal Kováč, uprostred v pozadí prvý podpredseda vlády Vladimír Lexa a vľavo podpredseda vlády Alexander Varga po tom, čo nová vláda Slovenskej socialistickej republiky ( SSR ) vymenovaná Predsedníctvom Slovenskej národnej rady ( SNR ) zložila v Sieni federácie Bratislavského hradu Ústavou predpísaný sľub do rúk predsedu SNR.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Mimoriadna schôdza Slovenskej národnej rady 30. novembra 1989 v Bratislava. Na snímke novozvolený predseda SNR Rudolf Schuster pri vystúpení.
Foto: TASR/Vladimír Benko


Na archívnej snímke z 18. decembra 1989 prvý ponovembrový predseda vlády Slovenskej socialistickej republiky Milan Čič prijal v Bratislave ministra zahraničných veci ČSSR Jiřího Dienstbiera (vľavo).
Foto: TASR/Ivan Rychlo


Na archívnej snímke z 3. apríla 1990 predseda vlády SR Milan Čič prijal americkú veľvyslankyňu Shirley Templeovú-Blackovú v Bratislave počas jej pobytu v ČSFR.
Foto: TASR/Alexander Buzinkay


Otváranie hraníc vo fotogalérii