Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Nežná revolúcia pre Slovákov nie je najpozitívnejšia vec v histórii

Nežná revolúcia, demonštrácia v Prahe. Foto: TASR/ČTK

informácie vyplývajú z prieskumu Inštitútu pre verejné otázky (IVO), ktorý uskutočnil v spolupráci s Centrom pre výskum verejnej mienky Sociologického ústavu Akadémie vied ČR.

Bratislava 14. novembra (TASR) – Slováci nepovažujú Nežnú revolúciu za najviac pozitívnu udalosť v histórii našej krajiny. Priaznivejšie vnímajú Slovenské národné povstanie (61 percent), Vznik samostatnej Slovenskej republiky (58 percent) a vznik Prvej česko-slovenskej republiky (53 percent). November '89 skončil pre Slovákov až ako štvrtá najpriaznivejšia udalosť (51 percent), čím sa k nemu postavili kritickejšie ako Česi. Tí Nežnú revolúciu označili vo svojej krajine po vzniku Prvej česko-slovenskej republiky (62 percent) za druhú pozitívnu udalosť (61 percent).

Uvedené informácie vyplývajú z prieskumu Inštitútu pre verejné otázky (IVO), ktorý uskutočnil v spolupráci s Centrom pre výskum verejnej mienky Sociologického ústavu Akadémie vied ČR. Konal sa začiatkom októbra 2014 na vzorke 1031 Slovákov a 1004 Čechov vo veku od 18 rokov prostredníctvom osobných rozhovorov. Zber dát na Slovensku organizovala agentúra Focus.

Výsledky prieskumu ďalej ukázali, že revolúciu na Slovensku nejednoznačne hodnotí 24 percent a záporne 18 percent opýtaných. Naopak, Česi vnímajú novembrové udalosti menej záporne (12 percent), nejednoznačne sa k nim vyjadrilo 22 percent.

Za rovnako dôležitú udalosť ako November '89 označili Slováci v prieskume (51 percent) vstup Slovenska do Európskej únie (EÚ). Vstup Slovenska do NATO kladne ohodnotilo 36 percent Slovákov a rovnaký počet respondentov (36 percent) označil za kladnú aj existenciu Slovenského štátu. Február '48 priaznivo ohodnotilo 29 percent Slovákov.