Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Nezvestné deti pomáha nájsť aj cezhraničný pohotovostný systém

V košickom Kulturparku vzdali deti úctu a lásku matkám k dnešného sviatku Dňu matiek. Košice, 10. mája 2015. Foto: TASR - František Iván

Na Slovensku sa každý rok stratí viac ako 1800 detí.

Bratislava 25. mája (TASR) - Na Slovensku sa každý rok stratí viac ako 1800 detí. Väčšina z nich sa nájde a vráti do bezpečia svojho domova, k čomu napomáha aj cezhraničný pohotovostný systém AMBER Alert, ktorý na Slovensku spustili koncom marca tohto roka. TASR o tom pri príležitosti dnešného Medzinárodného dňa nezvestných detí informovala Táňa Ivanič Rybanská z Linky detskej istoty.

Podľa jej slov však stále existujú prípady nezvestných detí, ktoré sa končia tragicky. "Podľa prieskumu až 76 percent detí, ktoré sú unesené neznámym únoscom a zavraždené, je zavraždených do troch hodín od únosu," priblížila Rybanská.

Keď je život a zdravie nezvestného dieťaťa v bezprostrednom ohrození, môže byť vyhlásený AMBER Alert. Informácie o nezvestnom dieťati sa potom šíria prostredníctvom masmédií, emailov či sociálnych sietí. Hlavným cieľom je zmobilizovať a zapojiť do hľadania nezvestných detí čo najširšiu verejnosť.

Takýto cezhraničný pohotovostný systém na Slovensku spustila Linka detskej istoty v spolupráci s políciou a nadáciou AMBER Alert Europe koncom marca tohto roka. Odvtedy zaisťuje, že nezvestné a ohrozené deti zo Slovenska i susedných krajín sa automaticky zobrazia na internetových stránkach AMBER Alert Slovensko, www.amberalert.sk. Verejnosť môže po registrácii na tejto webovej stránke dostávať oznámenia v prípade, ak je dieťa unesené alebo sa stratí a polícia má dôvodné podozrenie, že jeho život je v bezprostrednom ohrození.