Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Nezvestný trojročný chlapec sa po dvoch mesiacoch vrátil k matke

Na snímke Eliška Rusnáková, krsná mama matky dieťaťa a vpravo trojročný Issa počas tlačovej konferencie v Bratislave 31. októbra 2013. Foto: Martin Baumann

Maloletý Hamid odišiel v polovici septembra z bratislavského bytu v sprievode svojho otca Abdela Hamida Hamida Issu, ktorý pochádza z Kamerunu.

Bratislava 31. október (TASR) - Trojročný chlapec Hamid Issa Hesham Abdel Hamid, ktorý bol nezvestný takmer dva mesiace, bol vrátený svojej matke. Informovalo o tom dnes Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, ktoré na pátraní po chlapcovi spolupracovalo. "Veľmi dôležité bolo, že tu bola konkrétna komunikácia s matkou dieťaťa od začiatku," povedal dnes na tlačovom brífingu šéf rezortu Ján Richter.



Podľa jeho slov išlo o spoločné úsilie viacerých domácich aj zahraničných inštitúcií ako napríklad Ministerstva vnútra (MV) SR, Policajného zboru (PZ) SR ako aj Ministerstva zahraničných vecí (MPZV) SR a Ministerstva spravodlivosti (MS) SR. "Chcel by som vysoko oceniť spoluprácu aj so španielskou stranou pri riešení tohto problému, kde dieťa bolo zadržané, kde dieťa bolo vydané matke a pracovníkom Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže," skonštatoval Richter.



Maloletý Hamid odišiel v polovici septembra z bratislavského bytu v sprievode svojho otca Abdela Hamida Hamida Issu, ktorý pochádza z Kamerunu. Okresný súd Bratislava II ho zveril do osobnej starostlivosti matky, pričom otec bol povinný odovzdať dieťa matke. Súd mu rovnako zakázal s maloletým vycestovať mimo územia SR. Podľa krstnej mamy maloletého Elišky Rusňákovej otec svojho syna po jeho vypátraní dobrovoľne vydal. "Nikomu neprajem to, čo sme zažili ako rodina za posledné dva mesiace," uviedla Rusňáková.